fata din tren
Fata din tren te ține… pe șine!
March 8, 2017
fotografia imobiliara
Fotografia care te face să cumperi o casă sau o vacanță
March 13, 2017

Fetița mea a împlinit un an!

mamă-fiică-plimbare

Mă uit în calendar și nu-mi vine să cred că a trecut deja un an de când în viețile noastre a intrat Ana. Dacă stau bine să mă gândesc primele trei-patru luni de la nașterea ei sunt puțin în ceață, cumva funcționam pe pilot automat. Acum că neuronii s-au mai așezat pe la locurile lor, iar spaimele de proaspătă mămică s-au mai domolit nițel, pot spune cu mâna pe inimă că anul ce a trecut val-vârtej pe lângă mine a adus cea mai mare aventură din viața mea: am devenit mamă și, deci, responsabilă pentru o altă ființă umană.

Înainte de a deveni pentru prima dată mamă, auzeam și primeam sfaturi din diverse părți, ba că e frumos, ba că e prea greu, ba că n-am să mai dorm, ba că n-am să mai am timp de nimic. În inocența mea, ignoram toate aceste păreri și mă gândeam că după ce voi fi scăpat de burtică, îmi voi putea relua viața de unde am lăsat-o, cu bebele pe lângă mine. Ei bine, da e adevărat că e super greu să fii mamă, dar în aceeași măsură este infinit de frumos.

Cât despre viața de dinainte de sarcină, ea pur și simplu nu mai există, așa că nu prea am avut de unde să o reiau, am început pur și simplu o viață complet nouă. Când devii părinte pentru prima dată, ai impresia că intri cumva pe un teren minat și că depinde în întregime de tine să nu explodeze vreo grenadă.

Ana a apărut pentru că ne-am dorit-o în viețile noastre și mi-a răsturnat pur și simplu prioritățile, după care le-a reașezat, astfel încât acum nu mă mai pot lipsi de zâmbetul ei știrb.

Fetița mea a reușit să scoată la iveală dureri și traume din propria-mi copilărie pe care nu eram conștientă că le am.

Fetița mea a reușit să-mi reașeze prioritățile, astfel încât să-mi dau seama că dragostea, empatia și iertarea ar trebui să fie cele mai importante aspecte de care să ținem seama în relațiile noastre, în toate relațiile noastre.

Fetița mea m-a făcut să conștientizez că nu are rost să țin aproape persoanele toxice și să întrețin artificial relații care trebuie pur și simplu să se stingă.

Fetița mea mi-a dat infinite teste de răbdare. Unele le-am trecut, unele nu, e o continuă luptă cu sine.

Fetița mea m-a făcut să înțeleg că dacă eu nu sunt OK, n-am cum să o îngrijesc pe ea. Când spun OK nu mă refer doar la corp, ci și la sănătatea mentală și emoțională. Am înțeles, într-un final, că dacă paharul meu e gol, nu am cum să-l umplu pe al celor din jur. Acel m-am sacrificat pentru tine e un mit. Dacă tu ai frustrări ca om, ca părinte, mai devreme sau mai târziu copilul le va prelua, va suferi din cauza lor și le va interioriza.

Fetița mea m-a făcut să conștientizez cât de mult îi iubesc tatăl și cât de puternici trebuie să fim împreună. Cine are impresia că un copil va repara o relație care deja scârție înainte de nașterea pruncului, se înșeală amarnic. A deveni părinte, mai ales pentru prima dată, îi pune la încercare pe ambii parteneri și fiecare reacționează în modul lui în funcție de temperament.

Am mai scris un articol despre ce am învățat despre mine însămi de când am devenit mamă, ce frici am, ce gânduri și ce responsabilitate imensă îmi apasă umerii, vreau, nu vreau. Acum am simțit nevoia să fac un bilanț, să respir prin toți porii modul în care Ana m-a transformat, în timp ce ea doarme liniștită lângă mine.

În concluzie, la mulți ani, copil drag! Anul trecut, la 11.30, apăreai pe lume, transformându-ne definitiv pe mine și pe tatăl tău în părinții tăi!

Sursa foto: pexels.com

Share
Carmen Păun
Carmen Păun
Sunt o femeie abia ieșită din adolescență și care încă învață care e treaba cu viața de adult. Deși uneori pot părea agitată sau nerăbdătoare, să știți că sunt foarte prietenoasă și îmi place să râd cu poftă, din tot sufletul, cu gura până la urechi. Sunt proaspătă soție și mamă de fetițe frumoase foc (încă mai am de învățat cum vine asta), fiică, soră și am o pisică obraznică pe care o ador.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *