Aș vrea să mă aștepte și pe mine cineva
Aș vrea să mă aștepte și pe mine cineva
March 1, 2016
Când ştii prea multe, mai bine taci!
March 9, 2016

Femeile și filmele din capul lor

Odată cu primele povești, cele în care zânele au o viață roz și vată de zahăr în loc de nori, fetițele care devin ulterior doamne, își fac propriile filme despre cum „ar trebui” să arate viitorul sau viitorul în cuplu, mai curând. Cele care cresc cu altfel de povești sau fără, probabil că ajung să nu se identifice cu o viață în care să intre în calcul spălarea șosetelor altcuiva sau împărțirea casei și a sertarelor cu un partener.

După povești, urmează filmele cu care fetițele cresc și își așează pe raftul dorințelor cele mai pretențioase și alintate doleanțe. Ideea este că societatea, filmele romantice și romanele de citit în „cel mai liber timp” modelează așteptări și iluzii pe care mai apoi societatea nici măcar nu le oferă. Cred că educația prin filme este destul de importantă pentru că acest mod de a „învăța” să trăiești este cu adevărat persistent. De aceea, mi se pare destul de important ca micuțele să fie obișnuite să vadă filmele potrivite, ca mia târziu să nu aibă parte de cele nepotrivite în viață. Spun asta pentru că nu de puține ori pe lume s-a întâmplat ca filme bune, cărți remarcabile, să schimbe destine și să formeze sau să distrugă oameni. Lecturile și filmele ne permit să trăim viața pe care n-o avem, să trăim emoții care niciodată nu vor fi ale noastre, dar ca printr-o magie, putem s-o facem așa. E un fel de pseudo-emoție care poate forma sau poate distruge la fel de bine.

Filmele deschid lumi pe care viața reală le închide și creează conexiuni cu subconștientul nostru, cu subconștientul colectiv, unde se pot aduna frustrări periculoase. De acolo vin războaiele lumii, divorțurile atât de dese sau violența domestică la o scară largă. Iată de de avem nevoie de filme: viață-film-viață-educație-defulare-viață continuată. Am făcut un lanț „trofic” al filmului și impactului pe care-l are asupra noastră. În acest sens, mi se pare, avem nevoie și de filmele potrivite. Femeile ajung să nu mai aibă sensibilitate pentru un film cu adevărat valoros, pentru că societatea noastră globală a adunat atâtea frustrări și nemulțumiri încât un „act ratat” cum este Fifty Shades of Grey creează isterie generală de cel mai prost gust.

Am ținut să am acest scurt demers în favoarea filmelor potrivite ca să am justificarea recomandărilor ce urmează:

Și sfatul meu pentru voi, dragelor, este să vedeți ce filme vreți, dar să le recomandați pe cele care mișcă ceva-n voi!

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.