Mi-a intrat Neptun în casă
January 15, 2015
50 Shades of Gray
January 21, 2015

Femei fără bărbați

Când am luat această carte, pe care scrie ”Interzisă de cenzura iraniană”, gândul mi s-a dus imediat la cărțile lui Parinoush Saniee, de stilul căreia m-am îndrăgostit pur și simplu. Cartea ”Femei fără bărbați”, scrisă de Shahrnush Parsipur, nu e chiar în condeiul lui Parinoush, dar, rămâne o capodoperă a poveștilor din lumea iraniană, de multe ori atât de șocante pentru noi. Stilul este unul extrem de simplu și de real, care va face lectura nu doar ușoară, ci și plăcută.

Cartea urmărește destinul a cinci femei diferite care ajung, într-un final, să locuiască împreună pentru o anumită perioadă de timp. Să nu vă gândiți la genul de carte ușoară, feministă, siropoasă. Deloc! ”Femei fără bărbați” creionează într-un mod fascinant pentru noi, cei dintr-o altă cultură, stilul de viață al femeilor iraniene, indiferent de statutul social.

Mahdokht este o tânără generoasă care crede că destinul ei este de a fi un copac și, bineînțeles, nu este înțeleasă de restul lumii. Faeze este o tânără trecută de vârsta la care fetele iraniene se căsătoresc, motiv pentru care este tratată cu indiferență de toți bărbații, chiar și de acela pe care îl iubește în secret. Mounes este și ea o fată bătrână, care este ucisă de fratele ei pentru că a plecat de acasă fără să anunțe pe nimeni. Doamna Farrokhlagha este femeia înstărită, aflată de mult prea mulți ani într-o căsnicie ratată, în care jignirile și umilințele sunt la ordinea zilei. Zarrinkolah este o prostituată sătulă de ceea ce face, care se hotărăște să fugă din bordelul în care stătea, pentru a avea o viață liberă.

Firul poveștii le aduce pe cele cinci femei la un loc, mai exact în curtea noii case a doamnei Farrokhlagha, care se dovedește a fi o grădină magică, plină de întâmplări care le va schimba radical viața. Cum ajung ele acolo și ce se întâmplă până la final va trebui să descoperiți singuri, pentru că este una dintre acele cărți care merită citite din plin.

Sursa foto: emirates24.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.