Seara de poker a băieților
November 18, 2010
Cinematografia românească priveşte înapoi cu nostalgie
November 18, 2010

Eu nu stau prea bine cu diplomația

Nici după 26 de ani de viață nu am reușit să-mi pun la punct capitolul ”diplomație”. Totuși, am lucrat mult la a-l cizela și recunosc măcar că am reușit, cât de cât, să mă mai stăpânesc din a da cu bâta în baltă pentru că nu-mi pot controla impulsurile.

Îi apreciez foarte mult pe cei care reușesc să facă până și cele mai dure critici într-un mod elegant, fără să-l rănească pe cel căruia i se adresează. Săptămâna trecută am aflat un lucru de bază în ceea ce privește diplomația: înainte să te apuci să-i spui verde în față omului ceea ce crezi cu adevărat despre el, spune-i ceva de bine; acest ”ceva de bine” nu trebuie să fie o minciună, ci trebuie să fie ceva pozitiv pe care l-ai observat la el.

Chiar și cu această teorie care, la prima vedere, este destul de ușor de pus în practică, îmi este extraordinar de greu să-mi stăpânesc impulsurile concretizate în cuvinte și, mai ales în mimică și gesturi. Dacă, de exemplu, cuvintele mi le mai pot aranja într-un mod frumos, la partea cu mimica stau groaznic. Cu alte cuvinte, îi pot spune unui om cele mai minunate lucruri despre el cu o față de repulsie profundă.

Cred că săptămâna trecută am dat cu bâta în baltă de mai multe ori pentru că senzațiile negative cu privire la ceea ce am văzut sau auzit au fost mult prea puternice pentru a le mai putea contrabalansa cu vorbe de bine.

Pe această cale, îmi cer scuze dacă am jignit pe cineva prin comportamentul meu în anumite situații. Totuși, ceea ce am spus a fost în conformitate cu starea pe care ei mi-au creat-o. Deci tot vina voastră este, da???

Share

7 Comments

 1. […] Eu nu stau prea bine cu diplomația Thu Nov 18, 2010 0:03 am Nici după 26 de ani de viață nu am reușit să-mi pun la punct capitolul ”diplomație”. Totuși, am lucrat mult la a-l cizela și recunosc măcar că am reușit, cât de cât, să mă mai stăpânesc din a da cu bâta în baltă pentru că nu-mi pot controla impulsurile. Îi apreciez foarte mult pe cei […] […]

 2. Andrei says:

  Asta e articol – disclaimer ?
  Urmeaza unul cu “Eu nu beau tot lapticul dimineata” !?
  :))

 3. Ines Prodan says:

  Nu cred că este cazul. S-ar putea, totuși, să urmeze un articol cu ”eu îmi beau toată cafeaua dimineața” :D.

 4. Clara Popescu says:

  Nici eu nu stau foarte bine cu diplomatia, dar, de multe ori cand imi vine sa zic cate ceva, incerc sa ma abtin si nu-i foarte bine ca “nemultumirile” incep sa se adune si sa se-adune si vine momentul acela in care i snap sii la sfarsit ma trezesc si eu ca tre` sa-mi cer scuze :))

 5. […] This post was mentioned on Twitter by Belva.ro, ines prodan. ines prodan said: Azi am scris pe Belva.ro despre cât de prost stau eu cu diplomatia 🙂 http://bit.ly/b4Z0S3 […]

 6. Andreea Marc says:

  Eu cred că sunt ”mama lor” în a da vina pe alții :)) Chiar dacă am și cuvintele și mimica potrivite pentru a da un feedback ”greu”, tot îmi vine câteodată să fac ca porcușorul isteric și să arăt cu degetul către oricine altcineva numai spre mine nu 😀

 7. Gabriela says:

  Cuvantul general prin care ma caracterizeaza ceilalti=”intepata”. Nu imi pasa. Stiu ca o sa ne dea Andreea o lectie despre PR, curtoazie, discurs placut, diplomatie … Dar uneori, “atitudinea distinsa si usor je m’en fichista” ofera mai multa prestanta unui om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.