Mama este numai una!
August 3, 2017
Alăptarea – un drept al mamei și al copilului, deopotrivă
August 4, 2017

Despre sănătate, schimbări si provocarea de a fi vegetarian

stil-de-viata-vegetarian

Nu știu alții cum sunt dar eu când mă gândesc la motivele pentru care am devenit vegetarian pot spune un singur lucru – nu a fost pentru dragostea mea excesivă față de găini, porci sau alte animale pe care le consumam în mod frecvent.

Viața mea se împarte în doua părți, Alina înainte de legume și Alina după legume. De dragul chestiilor scurte vom scrie bisericește AîL și AdL. Să fim înțeleșe sunt un om normal fără talente de predicator, însă simt că viață mea a luat o turnură completă atunci când am ajuns la un frumos restart al vieții mele.

Viața înainte de legume

AîL era persoana de care mulți fugeau și pe care puțin o puteau suporta sau tolera în cantități mici. Mereu irascibilă, critică până în pânzele albe și foarte morocănoasă. Cu puțini prieteni și o atitudine dezolantă, mergeam înainte către ce avea să fie ruina mea sufletească și mai ales trupească. Știi vorba aici ”mens sano in corpus sano”, ei bine acolo mă gândesc că eram eu acum doi ani și jumătate dar în direcția diametral opusă. Un lucru pe care ar mai trebui să îl spun despre mine este că eram culmea încăpățânării, că nu poți spune altceva despre o persoană care după trei intrări consecutive la urgențe, decide că ”e ok să mai fie și perioade din astea și o să îmi revin după un pumn de pastile”.

Surprize, surprize lucrurile nu merg așa, după ultima intrare la urgențe am descoperit că m-am procopsit cu o minunată gastrită. În sfârșit zilele acelea de cola fără limite, alcool pe stomacul gol, mâncare grasă și cartofi pai la orice oră din zi și din noapte își făceau efectul. Partea proastă e că asta nu avea să treacă fără un regim drastic impus de medic. Zis și făcut, ținut regim 2 luni de zile conform literei de lege, fără nici cea mai mică abatere (v-am spus încăpățânată) și evident mă simțeam mai bine. Ce am făcut eu după încheierea acestei perioade critice? M-am răsfățat cu o pizza gigant și un suc natural (să nu exagerez), eveniment culminat cu ceva dureri groaznice și un nou set de tratament.

Au continuat luni mizerabile în care mâncam și consumam cantități enorme de pansament gastric, în format lichid evident pentru că pastilele îmi provocau de acum dureri și mai mari. Ca să fie totul și mai ok am culminat cu migrene puternice și evident nevoia de alte pastile pentru a elimina durerile de cap. Atitudinea mea evident nu a ajutat și nici ideea de mă voi descurca eu…

Cum am ajuns la momentul de cotitură

Era o lună răcoroasă de octombrie și șeful mi-a confirmat faptul că voi pleca într-un training la București, cu 2 zile înainte de eveniment aflăm că trainerul nu poate veni, din cauza unei probleme de familie și că dl. I. îi va lua locul. Ok zis și făcut, plecat la București în călătoria care avea să îmi schimbe viața. Ca o paranteză, ciudat este faptul că abia acum realizez că toată această călătorie a fost realizată de una singură, deși poate așa a fost mai bine…

Nu voi plictisi cu detaliile, dar ce am aflat de la faimosul domn I. este faptul că prin dieta vegetariană și un regim strict de detoxifiere a reușit să-și schimbe viața și să elimine o faimoasă boală a secolului 21 (nu voi specifica pentru a evita argumente de tipul … e imposibil). Nu știu ce anume a făcut declic în mintea mea sau când, cert este că am cerut o listă completă de cărți citite și recomandări.

Schimbarea presupune să înveți

Ajunsă în Iași am început un proces avid de cercetare, cărți peste cărți și-au făcut loc în raft și pe ebook reader și evident mii de însemnări despre ce și cum înseamnă stilul de viață vegetarian. Ca o paranteză, a fi vegetarian este un stil de viață, nu e un trend de slăbit, nu e ceva fashion ce faci înainte de vară și cu siguranță nu e ceva ce testezi pe tine sau pe copii tăi fără a fi bine documentat în prealabil. Un alt lucru pe care l-am făcut au fost un set de analize care evident au scos la iveală monștrii din dulap și faptul că minunata mea greutate urma să intre în categoria ușor peste ponderal, lucru nu trist estetic, pentru sunt și am fost mereu o pufoasă cum îmi place mie să spun, ci problematic pentru ficatul meu și arterele mele.

Când am devenit vegetarian

Ok la 1 ianuarie 2015 am început incursiunea în lumea legumelor cum îmi place să îi spun, am făcut cunoștință cu spanacul un aliment teribil de grețos la început (da, da grețos) și brocoli aliment de care am fugit mereu ca „dracu’ de tămâie”, avocado, dar cu siguranță și multe altele. Acum când mă gândesc îmi lasă gura apă doar auzul lor, altădată aș fi fi preferat să mănânc nisip.

Nu am să intru în detaliile picante despre cât de greu a fost să renunț la carne, sau cât îmi ploua în gură când treceam pe lângă shaorma colegilor de muncă, dar una peste alta un mic gând se formase deja în spatele creierului meu și îmi mă tot încuraja spunându-mi că ești pe calea cea bună, nu renunța. Așa a fost să fie și nu am renunțat, nu am renunțat când am fost luată în derâdere, când eram subiectul controversei sau al privirilor pline de reproș, când au spus că nu este posibil sau că nu știu ce medic a spus că fără carne nu trăiești.

După 2 ani..

Și iată-mă aici, 2 ani și jumătate mai târziu, cu analize bune pe toate părțile, cu și mai puțini prieteni dar numai cei care contează cu adevărat, cu poftă de viață și optimism. Un om total nou cu idei și o gândire diametral opusă, cu zâmbetul pe față și mai ales o poftă nebună de legume și fructe.

Cu ce aș vrea să închei… Am scris acest articol nu pentru a determina pe cineva să devină vegetarian, nici vorbă, dacă te pot inspira să alegi un alt stil de viață mai sănătos atunci foarte bine și mă bucur, ce vreau de fapt e să îți transmit tărie de caracter. Alege să iei drumul cel greu, chiar dacă nu ai suportul necesar. Să nu îți fie frică că vei fi ”ciudat/ă”, ești un OM original și poți trece peste ceea ce ”cred” oamenii. Și dacă te afli la un moment de cotitură și simți că nu mai poți, atunci cere ajutor, mereu se vor găsi acei oameni care vor fi dispuși să te ajute. Nu în ultimul rând nu aștepta să ajungi la limită pentru a înțelege cât de important e să fii sănătos…

 

Sursa imagine: keepfresh

Share
Alina Munteanu
Alina Munteanu
Sunt Alina, o femeie cu multe incertitudini, vegetarian convins cu o poftă avidă de cunoaștere. În viața profesională sunt om de marketing, iar în timpul liber scriu, citesc și fac planuri de călătorii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.