Mă repet: vreau să mă îndrăgostesc
February 21, 2014
Culmea alimentației
February 22, 2014

Despre Mama Copacilor, poveste de premiul Nobel

Pentru că și eu sunt pasionată, mai nou de plantația copacilor iar fiică-mea este o activistă înnăscută, m-am gândit să vă scriu despre o doamnă care a luat premiul Nobel pentru activitatea ei în protejarea mediului.

Doamna, Wangari Maathai se numește, este premiantă a premiului Nobel pentru pace, o luptătoare africană pentru protecția mediului, originară din Kenya.

Doamna aceasta, spre deosebire de alte doamne ale lumii civilizate a fost nevoită să treacă prin abuzuri fizice și perioade de închisoare pentru a-și susține cauzele. Maathai însă, supranumită ”Mama Mici”, adică ”Mama Copacilor” a decis să continue lupta pentru protecția mediului și să continue astfel să planteze copaci.

Se spune că a ajuns, cu activitatea sa,  la cifra de 40 de milioane de copaci plantați în lume, femeia de origine africană considerând că ”pacea nu poate exista fără un mediu înconjurător în stare funcțională bună”.

Wangari Maathat a studiat medicină veterinară și biologie, în SUA și Germania. În 1983 a fost desemnată Femeia Anului, în 1984 a primit Premiul Nobel Alternativ, 1991 – Premiul Națiunilor Unite pentru Conducători Africani. A fost aleasă în 2002 în Parlamentul kenian cu 98% din voturi. În 2003 a fost numită ministru adjunct la Departamentul pentru protecția mediului, din Kenya.

O femeie simbol pentru femeile din întreaga lume și un simbol pentru lupta pentru protecția mediului. Una din cele 34 de femei care au primit Premiul Nobel în toată istoria lumii.

Tu ce spui, ai vreun simbol, vreo sursă de inspirație în viață?

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.