Tu stii a cui sumă eşti?
June 28, 2011
Astăzi mănânc în oraş
June 29, 2011

Decizii, decizii, decizii

Aud de obicei destul de des în perioada aceasta a anului, în jurul meu sau la ştiri, cuvântul “decizie”: cei care termină clasa a VIII-a îşi aleg un liceu sau un profil anume; cei care termina liceul cred că cea mai importantă decizie e fie oraşul în care vor să plece, fie facultatea pe care o aleg; cei care termină facultatea trebuie să decidă la ce master să dea sau unde să se angajeze; mai mult, apoi urmează să decidă când să se căsătorească sau când e momentul potrivit pentru un copil. Lucrurile de până aici sunt valabile pentru cei pe care îi putem numi normali.

Eu, în schimb, îmi complic existenţa şi fiecare decizie o tratez ca fiind una foarte importantă. Mă tot gândesc şi mă consum şi până la urmă nici nu sunt convinsă 100% de decizia pe care o iau. Uneori se dovedeşte a fi bună, alteori proastă, dar ce mă oboseşte foarte tare pe mine este timpul şi efortul alocat luării deciziei. Am încercat mai multe metode, am ales şi raţional (celebra listă cu avantaje şi dezavantaje), dar şi cu sufletul (gândindu-mă la mine în mod egoist sau la ceilalţi dragi).

Până la urmă cum e bine să luăm decizii şi cum să fac să le iau mai repede fără să le regret?

 

Sursa foto: how-to-write-business-plan.com

Share

2 Comments

  1. catalina says:

    și eu mă decid extrem de greu și enervez lumea din jur pentru că le cer sfatul și apoi îl combat cu întrebări și presupuneri și după ce am ascultat toate părerile, tot merg pe impuls…uneori e bine și să lași să treacă perioada în care trebuie să iei decizia, ca lucrurile să se decidă pentru tine :))

  2. Ana-Maria, ai pus punctul pe i!Sunt decizii care pot fi luate usor, dupa primul impuls, pe cand altele cer timp si multa energie din partea noastra.

    Si eu m-am luptat cu ineficienta mea de a decide dupa importanta lucrurilor, fiindca ezitam la fel de mult in fata unor decizii simple – cum ar fi masa pe care o aleg in cafenea- sau complicate. In timp mi-am imbunatatit tehhnica, si aloc timp si energie in functie de cat de importante sunt consecintele asupra mea.
    Psihologii spun ca in anumite cazuri decizia corecta e cea luata sponta, fara multa reflectie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.