Cum mi-am făcut copiii să se spele pe dinți (4-6 ani)
August 13, 2017
Câteva lucruri practice pentru o vacanță reușită la Nisa
August 17, 2017

De ce machiajul a devenit o mască?

Ce imagine îți vine în minte atunci când te gândești la machiaj? Trăim într-o lume în care tendințele sunt trasate de către rețelele sociale și sunt convinsă că și tu ai văzut pe instagram sau pe youtube zeci de imagini cu machiaje care de care mai fanteziste promovate drept machiaje potrivite pentru o petrecere, sau chiar bune de purtat la birou sau la școală.

De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, nici măcar nu e nevoie să ai cont pe o rețea de socializare ca să vezi machiaje care mai de care mai extravagante. Este suficient să ieși la o plimbare prin oraș. Ei, și aici începe nedumerirea mea: când s-a depășit limita în ceea ce privește machiajul?

Să nu mă înțelegi greșit, iubesc oamenii creativi, îmi plac culorile, apreciez o tehnică nouă în machiaj, dar consider că o femeie are de fapt nevoie de foarte puțin ajutor pentru a fi frumoasă.

De pildă, franțuzoaicele știu foarte bine că mai puțin înseamnă mai mult și de aceea preferă să adopte un stil clasic în ceea ce privește machiajul: un ruj roșu, ochi conturați în nuanțe difuze, sau clasicul tuș negru și fonduri de ten care să lase pielea să arate a… piele.

De-a lungul istoriei, femeile au știut să folosească machiajul ca pe un atu, armă a seducției, sau ajutor în conturarea personajelor de teatru, dar și simbol al statutului social. Acum, se pare că machiajul s-a transformat într-o mască tristă al cărei unic scop pare a fi acela de a ascunde insecuritățile și tarele pe care le au unele dintre noi.

Îți propun un scurt exercițiu: aruncă o privire la marile branduri: Chanel, Guerlain, Giorgio Armani, By Terry. Niciunul dintre acestea nu va avea ca modele femei pictate cu straturi peste straturi de fard, ci va promova machiajele translucide, care lasă să se vadă trăsăturile femeii care le poartă, lasă pistruii să zâmbească zglobii și buzele să se arcuiască în zâmbete lejere, aparent nestudiate, nu în grimase artificiale.

Și atunci, ce s-a întâmplat cu româncele? De ce când ieși pe stradă vezi atâtea femei care folosesc gene false care ar face invidios orice evantai, buze conturate mult peste linia naturală și pomeți sculptați mai ceva ca muchiile ascuțite ale Coloanei Infinitului?

Din păcate nu cunosc răspunsul la aceste întrebări, pot doar să bănuiesc că lipsa educației estetice și promovarea agresivă în mass-media a unor doamne și domnișoare cu o imagine foarte… colorată au făcut lucrurile să ajungă așa cum sunt acum.

Tu ce părere ai? Ce rol are machiajul în viața ta?

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.