În papucii tăi
May 4, 2012
Se anunţă un weekend fresh în centrul Iaşului!
May 4, 2012

De ce e o ruşine să fii sărac?

Îmi aduc aminte de frȃnturi din şcoala primară. De cȃnd primeam „ajutoare” de la stat pentru că nu prea aveam bani. Nu numai eu, ci şi mulţi alţi colegi ai căror părinţi fie nu aveau de muncă, fie aveau un salariu mic şi nu se descurcau cu banii. Şi ȋmi era ruşine. Îmi era ruşine pentru că eu nu aveam atȃt de mulţi bani ca restul colegilor. Că aveam haine de la ajutoare, că multe rechizite le aveam tot de acolo sau că Nutella pe care o primeam era un răsfăţ deosebit pentru mine. Priveam de multe ori cu jind la colegii care aveau bani să meargă ȋn excursii cu clasa sau la cei care aveau un pacheţel mai bogat de acasă.
 
Acum cȃnd mă gȃndesc la acele momente mă critic şi ȋmi pare rău de ruşinea pe care o simţeam. A fi sărac nu este o ruşine. Este un semn de  putere faptul că te poţi descurca şi fără prea multe lucruri materiale şi că poţi fi fericit cu puţinul pe care ȋl ai. Că poţi să ai puterea să zȃmbeşti şi că nu ai nevoie să ai un portofel plin cu bani, haine de firmă sau o maşină scumpă.
 
Acele momente din primii ani de şcoală m-au ȋnvăţat că banii sunt doar bani şi atȃt. Însă, pentru multe persoane banii sunt prisma prin care ȋi judecă pe alţii. Poate credeţi că lipsa banilor m-a ȋnvăţat să am mai multă grijă de ei, să economisesc mai mult sau să fiu mai chizbuită acum la maturitate. Ei bine, de multe ori este chiar invers. Îmi place ca atunci cȃnd am bani să ȋmi scot sora la o ȋngheţată, aşa cum făcea şi ea cȃnd eram mai mică. Îmi place să le ofer nepoţeilor mei un cadou pentru că multe din jucăriile pe care le aveam eu cȃnd eram mică erau „fabricate de mine”. Pentru că o ȋngheţată sau o jucărie date din suflet fac mai mult decȃt o bijuterie scumpă. Pentru că văd că ei sunt fericiţi că suntem ȋmpreună, că suntem sănătoşi şi voioşi, şi nu pentru ceea ce le ofer eu.
 
Lipsa banilor nu este o ruşine. Ci este o lecţie de viaţă, care te face mai realist şi te face să fii cu picioarele pe pămȃnt. Mai ruşinos este să ai bani pe care să ȋi cheltui ȋn neştire, pe lucruri superficiale, ȋn loc să le oferi şi celor săraci o mȃnă de ajutor. Pentru că de cele mai multe ori tot cei care sunt săraci oferă din puţinul lor celor ȋn nevoie. Iar cei bogaţi sunt nepăsători.
 
De ce credem că este o ruşine dacă nu avem bani? Banii nu sunt un scop, ci doar un mijloc ȋn viaţă. Să nu uităm niciodată acest lucru!
 
Sursă foto: smogon.com
 

Share

7 Comments

 1. Irina Ilașcu-Renteria says:

  Zana, tare frumos si bine ai spus.

 2. Georgiana Vieru says:

  Frumos si adevarat ce spui, Zana! Mi-e mi-a placut mult ce-am citit undeva: adevarata bogatie nu sta in bani multi, ci in a sti sa traiesti frumos cu bani putini.:)

 3. Zana says:

  Foarte adevarat Georgiana. Daca mai multe persoane ar urma acest sfat am trai cu siguranta intr-o lume mai buna.

 4. Elena says:

  Saracia in sine nu e o rusine. Insa am văzut oameni săraci care putinul pe care il aveau il păstrat in curatenie si igiena, si am văzut si oameni săraci care s-au lăsat învinsi de viața si trăiesc in condiții mizere pentru ca așa vor ei. Deci daca ai primit haine de la ajutoare si le-ai folosit cu capul ridicat atunci bravo părinților tai care au știut sa lupte in viața si te-au învățat respectul. Dar pentru cei ce nu știu sa respecte putinul lor, despre ei ce zicem?

 5. Vlad Iuga says:

  Frumos articol, chiar motivational poate fi considerat. Banii nu aduc fericirea, dar o intretin? 🙂

 6. Elena: Ai dreptate, sunt cazuri si cazuri. Important este sa ai puterea sa treci peste aceste situatii intr-o maniera cat mai demna.

  Vlad: Mersi de aprecieri. E adevarat ca o intretin insa pentru scurt timp. Daca iti cumperi o haina noua sa spunem esti entuziasmat 1-2-3 ore. Apoi efectul dispare. Daca iesi la o plimbare cu cineva drag starea de bine dureaza mult mai mult. Depinde de noi ce combustibil folosim pentru a ne intretine fericirea. Altii folosesc banii, altii au alte atuuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.