Mă bîntuie un spirit artistic
April 18, 2014
Cât de mult contează relația cu ginecologul tău?
April 23, 2014

Cum vede fiecare generație Paștele

Ați observat cât de mari sunt diferențele între generații? Cât de absurde ni se par mentalitățile bunicilor, cât de enervante ni se par ideile părinților și cât de șocantă ni se pare gândirea celor care vin din urma noastră? M-am gândit să fac o listă complexă, cu diferențele între generații pe diverse subiecte, pe care să o împart în mai multe episoade.

Dar, să le luăm pe rând! Astăzi, despre Paște:

Bunici – Tradiții
Bunicii se pregătesc din timp, țin tot postul, respectă tradițiile, sunt bucuroși să primească oaspeți și să celebreze așa cum se cuvine Sfintele Paște. Nu ar concepe un Paște fără post, fără tradiții și fără obiceiurile pe care le practică de peste 50 de ani. Și Doamne ferește să le spui că pentru tine nu contează vreun amănunt legat de Paște. Bucuria bunicilor este să facă toate aceste tradiții, așa cum erau obișnuiți în copilărie, și să ofere copiilor și nepoților fericire pascală.

Părinți – Curățenie și mâncare
Părinții sunt setați pe ideea că ”trebuie” să facă mâncare și curățenie și câteva zile îi vezi făcând doar asta. Parcă intră în priză ca niște roboței și când îi întrebi de ce trebuie să facă toate astea îți răspund mirați ”Cum adică?”. Au fost obișnuiți o viață să facă asta și acum vii tu să le spui că nu e musai să fie așa? Poate ei nu țin post și nu văd neapărat latura religioasă a sărbătorii. Dar știu foarte bine că masa trebuie să fie îmbelșugată și casa lună.

Tineri – Party
Liceeni și studenții se bucură de vacanță și văd Paștele ca pe o oportunitate de un party în club sau de o ieșire la munte cu prietenii. Chiar nu le pasă de tradiții, obiceiuri, post și masa de Paște. Își dau ochii peste cap când părinții le spun că trebuie să îi ajute la curățenie și nu înțeleg nici în ruptul capului de ce părinții se spetesc atât. Dar se bucură enorm că au scăpat de școală, așa că muntele și cluburile să trăiască!

Adulți – Liniște
Noi, ăștia de la 30+, ne gândim doar la acele momente de liniște din timpul sărbătorilor, când putem finaliza proiectele la care lucrăm, pentru că ceilalți au treabă cu Paștele. Nu ne stresăm cu ce să conțină masa de Paște și, evident, dăm comandă de mâncare, pentru simplul motiv că nu avem timp de pierdut ”cu așa ceva”. Nu stăm 3 zile înainte de Paște să frecăm geamuri, covoare, calorifere și nici să facem liste de cumpărături. Nu le vedem rostul. Sunt oameni care se ocupă de asta, cât noi ne ocupăm de lucrurile cu adevărat importante pentru noi. Iar dacă se nimerește într-o perioadă cu mai puțină muncă (slabe șanse), alegem să plecăm într-un loc plin de liniște, unde să ne relaxăm.

Mi-a scăpat ceva la diferențele de generații cu privire la Paște?

Sursa foto: khinsper.wordpress.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.