Shhh … e momentul fetelor!
May 11, 2011
Apocalypto: nimeni nu le poate schimba destinul
May 12, 2011

Cum să-ţi organizezi munca pentru a fi eficient

Eu sunt o persoană destul de dezorganizată şi, până acum aproximativ un an, îmi era destul de greu să mă descurc în dezordinea mea, deşi sunt unii (dintre cei la fel de dezorganizaţi) care susţin că au propria lor ordine, neînţeleasă de cei din jur.

La mine dezordinea se manifesta nu numai prin multe foi şi alte materiale aruncate pe birou, ci şi printr-un haos în creier, mai ales în perioadele din an în care aveam foarte multe lucruri de făcut în timp record. Prin urmare, mi-am format câteva obiceiuri care, până la urmă, mi-au intrat în reflex şi pe care m-am gândit să le împărtăşesc cu voi, poate nu sunt singura dezorganizată de pe aici:

Îmi fac curăţenie pe birou la începutul fiecărei săptămâni

Asta înseamnă că scap de foile pe care ar fi trebuit să le arunc la gunoi pe parcursul unei întregi săptămâni, că şterg praful, ud florile şi le găsesc tuturor obiectelor de pe birou “locul lor”. Mi-a fost destul de greu până acum ceva timp să asimilez noţiunea de “€œlocul lor”, dar acum încerc în timpul săptămânii să respect locul fiecărui obiect.

Îmi cumpăr flori

Deşi nu este neapărat o chestiune de organizare, faptul că am multe flori pe birou îmi aduce optimismul de care am nevoie şi mă face, atât pe mine, cât şi pe ceilalţi, să intru în birou cu drag. Dar despre asta am mai vorbit.

Îmi fac un to do list detaliat

Aşa cum am zis la început, am foarte puţine perioade în care trebuie să mă concentrez într-o singură direcţie. De regulă, avem mai multe activităţi care fie că se desfăşoară în paralel, fie se intercalează, caz în care, în permanenţă, sunt o groază de detalii care trebuie stabilite şi rezolvate.

Pentru că am observat că nu funcţionez bine cu tot felul de programe care să-mi organizeze munca, am optat pentru două variante:

varianta simplă: Google Tasks; o folosesc atunci când nu am foarte multe activităţi în paralel. La începutul săptămânii îmi scriu acolo, pur şi simplu, toate lucrurile pe care ştiu că trebuie să le fac şi, pe măsură ce mai apar alte lucruri, le adaug. Când un task a fost rezolvat, el este şters din listă.

Partea bună cu Google Tasks este că se deschide de fiecare dată când deschid şi Gmail-ul şi am în permanenţă în faţa ochilor lucrurile pe care trebuie să le fac.

– varianta complicată: Google Docs; o folosesc atunci când am foarte multe lucruri de făcut şi până şi taskurile au nevoie de organizare. Mai întâi îmi împart taskurile pe arii (de exemplu, acum am aşa: Easter Campaign, Ecromatic Launching, 1st of June Event, Focu Grup etc.) şi apoi iau fiecare arie în parte şi îmi scriu toate lucrurile pe care ar trebui să le fac acolo. Şi, pe măsură ce fac câte ceva, şterg taskul din listă sau îl înroşesc.

Sper să vă fie de folos sfaturile mele. Eu mărturisesc că le-am scris mai mult pentru a mă lăuda că am reuşit să fiu, cât de cât, organizată :).

Share

4 Comments

 1. Ludmila says:

  Merci mult, Ines, pentru ideea cu google tasks. E perfecta pentru mine. Cand deschid dimineata pagina de Google, vad din prima ce emailuri am primit pe gmail si yahoo, ce am de facut in ziua respectiva si ce a mai aparut pe cateva site-uri importante. M-am plictisit de post-it, la cat de ametita si zapacita sunt, notitele si agendele nu fac fata 🙂

 2. Ah, da, simt, ma doare dezorganizarea. 🙂

  Si la mine functioneaza listele si am o agenda pe laptop si una in format fizic.

  Cat despre intrat in reflex… mai este de lucrat acolo. 🙂

  PS: Cata concentrare! 😀

 3. Andreea Marc says:

  Măi, poate sunt eu mai old fashion, dar oricâte calendare și taskuri electronice mi-aș face, nu se compară nimic cu agenda mea sfântă 😀

 4. sufar si eu de dezordine si nu stiu cand o sa ma vindec….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.