Lore sau 50 Shades of Blue
February 6, 2014
Azi citesc un roman de dragoste
February 7, 2014

Cum să ai încredere în tine? E PĂCAT, zău!

M-am spovedit o singură dată în viața mea. La rugămintea unei prietene, am tras de sutană un preot și mi-am mărturisit toate păcatele, care le vremea aia constau în ”nu am mâncat portocala de la bunica, ci am aruncat-o pe geam și a aterizat în cap la o pisică.” De atunci și până acum, însă, regulile s-au schimbat și nu e suficient să te duci la preot și să-i spui cam ce crezi tu că ai făcut greșit pe lumea asta.

Mai nou, a apărut o listă de păcate, pe care trebuie să o consulți înainte de a te duce la spovedit. Nu se mai pune problema de cele 10 porunci amărâte pe care oricine putea să le rețină. Nu, acum trebuie să fii atent la cele 193 de păcate. Eventual să-ți scoți o copie la imprimantă și să le bifezi pe măsură ce ”se întâmplă” să păcătuiești.

Pe listă sunt arhicunoscutele „Să nu furi!”, ”Să nu ucizi!”, ”Să nu curvești!” și mai ales, „Să nu PREAcurvești!”, de parcă nu ajungi tot în iad dacă doar curvești și nu preacurvești (sau poate îți dau cazan cu vedere la Marea Lavă, dacă nu ai făcut și treaba aia cu prefix); dar au apărut și noutăți. Cum s-ar zice, s-a făcut un update la lista păcatelor. Printre noile păcate pe care e musai să le mărturisești, se numără și:

Am vândut țigări.

”Îmi cer scuze părinte că am acceptat locul de muncă de la Carrefour, ca să-mi hrănesc mama bolnavă de cancer și copilul abandonat de tată. Nu ar fi trebuit să bat în casă pachetele acelea de țigări. Câte rugăciuni și câte flotări…ăăă, mătănii la subsemnata?”

Am zis „zău”, „să mor eu”, să n-am parte de”, „să chiorăsc”, etc.

Trebuie să o avertizez pe mama, zău! Că la de câte ori a spus „să n-am parte de soacră-mea!”, mi-e teamă pentru sufletul ei.

Am vorbit cu mai multe înțelesuri.

Atenție la metafore, dragi scriitori! Și, mai ales, feriți-vă de omonime ca de dracu!

Am purtat vorba de colo-colo.

Încercați să vă abțineți din a mai striga ceva soțului, care se află în camera alăturată. Nu plimbați vorba aia, așa cum vor mușchii voștri, zău!

Am presupus, bănuit pe alții.

Elevii care fac matematică ar trebui să se oprească din presupusul  prin absurd! Cineva să revizuiască manualele școlare!

Am moștenit cu bună știință avere agonisită prin păcate. N-am făcut milostenie multă din ea.

A se traduce prin: nu am dat bani (destui) pentru noua vilă a preotului icoană de la Biserica Nr. 534516 din Timișoara.

M-am amețit la cap cu băuturi alcoolice.

„Nu, domn părinte, să mor eu dacă m-am amețit la cap! Mi s-a stricat tavanul. Se tot învârte noaptea, de la o vreme. Da’ știi cine se amețește? Mamaia Safta. Da, ea bea câte un pahar de rachiu înainte de fiecare masă și apoi se ține de spătar când se ridică. Ea zice că-i face bine, dar dacă matale zici că-i păcat, nea părinte… o să o avertizez. Zău, acuma! Ah, ai zis că și pârâtul e păcat… Am zis și zău… Ce mă fac părinte acuma? Câte zile fac mătănii?”

Și închei articolul cu (tiri)bomba din prima parte a listei:

Am încredere mare în mine, în loc să am în Dumnezeu.

Dacă până acum te-ai chinuit să îți construiești, cărămidă cu cărămidă, încrederea în tine, citind tot felul de cărți motivaționale și vizionând documentare despre cum să îți pui în valoare forțele proprii, află că e PĂCAT de PĂCAT! Și dacă încrederea mai e și mare, nu știu dacă mai există salvare pentru sufletul tău! Zău, să chiorăsc dacă te mint!

Va (mai) urma…

Sursa foto: pinterest.com

Share

2 Comments

  1. […] Alexandra Cristea analizează lista de păcate actualizată: „Nu se mai pune problema de cele 10 porunci amărâte pe care oricine putea să le rețină. Nu, acum trebuie să fii atent la cele 193 de păcate. Eventual să-ți scoți o copie la imprimantă și să le bifezi pe măsură ce ‘se întâmplă’ să păcătuiești… Printre noile păcate pe care e musai să le mărturisești, se numără și: […]

  2. […] vă gândeați că primele păcate pe care vi le-am prezentat sunt desprinse din bancurile cu proști, stați să le vedeți pe următoarele! Nu le voi analiza […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.