Musaca altfel
March 16, 2018
Cum am petrecut de cancerul asta? – Partea a V-a
March 22, 2018

Cum am petrecut de cancerul ăsta – Partea a IV-a

…scriere de pe patul de la etajul 3, la 4 zile de la operație.

– Când pot să vin în vizită?

– Nu vii în nici o vizită, mulțumesc! Știi cum arată un om care a trecut trintr-o operație? Este palid (mai rău decât nemachiat într-o dimineață proastă și mofluză), abia se mișcă, nu este chiar 100% conștient, mai ales dacă e a doua sau a treia zi după, miroase a transpirație, îi pute gura, e pătat cu sânge. E plin de branule prin care trec cel puțin două feluri de lichide, are sonde prin care îi vezi urina si sângele care se scurge din operație. Și, după anestezie, vomită continuu vreo 2 zile. Să mai spun?

Și tu vii cu flori, banane și iaurt (am uitat să spun că nu are voie să mănânce vreo 5 zile), parfumat, fără dureri, cu texte de genul fii tare, o să fie bine, știu că ești puternică, bla, bla, bla. Eventual și cu o față plină de milă și înțelegere. Habarn-ai că bolnavul nu are timp de planificări și cincinale, el trăiește acum 100% în prezent și doar luptă! Așa că, hai sictir! (nu o lua personal, te rog 🙂

Știu că ai cele mai bune intenții. Și eu m-am supărat când cineva mi-a spus că nu vrea să vin în vizită. Atunci nu am înțeles. Stiu că nici tu nu ai de unde să știi și că ai cele mai bune intenții. Dar acum nu mai ai nici o scuză, pentru că știi.

Și nici timp să-ți răspundă politicos la mesaje nu are. Sau nu poate, n-are stare, n-are chef. Că îl doare oricum ar încerca să stea. Și că oricum toată lumea îi spune că o să fie bine și că trebuie să aibă răbdare și că o să trecă. PE BUNE?????

Deci, dragii mei pe care v-am refuzat și cărora le-am mulțumit pentru bunele intenții, vă rog să înțelegeți care e adevăratul motiv. Vă iubesc foarte mult, dar mai acuși, că acum am treabă cu mine. Bun? Mulțumesc!

Recapitulez: ianuarie – primul diagnostic de cancer la colon, urmează analize, RMN-uri, computer tomografe, PetCT-ul (o examinare de mare acuratețe), analize, căderi de moral, ridicări de moral, scrieri, dezvăluiri și ce mai urmează.

Se înțelege deci că am făcut-o: a treia operație, dar prima din seria Cum am petrecut de cancerul ăsta. A treia după două cezariene. La ficat, cu extracție de bucăți din el. Cu incizie in formă de L – în total vreo 35-40 de cm, de nu știu cum o să mă mai prezint eu la castingul de pe litoral anul ăsta 🙂 Miercuri, pe 14 martie, s-a petrecut operația, de dimineață, pe la fără un sfert, cum spune domnul Profesor Luncă – cel care m-a operat. Luni dimineață m-au sunat de la IRO (Institutul Regional de Oncologie Iași). Marți dimineață am spus good by la lume, miercuri de-abia așteptam, joi nu există în celandarul meu, vineri există greu. Sâmbătă așa-și-așa, dumincă a fost ok, azi deja sunt la tastatură.

Cititorule drag, chiar în acest moment mă doare, am atârnată o pungă de dren și un cablu cu o soluție de arginină. Dar mă simt tare bine, eu cu mine! Mă simt bine că scriu și că, în final, m-am apucat să fac ceva.

Am să povestesc ce-am mai făcut până la operație si ce-o să mai fac de-acum înainte, dar când o să mă mut, de pe patul de spital, altundeva.

 

© 2018 Fotograf Irina Mocanu

© 2018 Fotograf Irina Mocanu

Nu închei înainte de a-mi aduce aminte că ne-am vazut cu o săptămână în urmă la Petrecerea Mamelor organizată de draga mea Irina Nichifiriuc la studioul Irinei Mocanu – de la care am pozele. Deci mă gândesc să repet cât mai des aceste experiențe pe care, mai ales dacă ești mamă, chiar îți recomand să nu le ratezi – la vita e bella – dar numai dacă îi dai voie!

 

 

 

Acum însă vreau să închei aducând multe mulțumiri unei echipe medicale de excepție, începând cu D-nul Profesor Luncă Sorin, D-na Dr. Velenciuc Natalia, D-nul cu anestezia – Dr. Rusu, pe cei care m-au avut tot timpul în atenție, Dr. Roata Cristian, Dr. Pruteanu Cristina și o echipă foarte dedicată de medici rezidenți care mi-s tare dragi și sunt atât de grozavi. Doamnelor asistente, infirmiere… în fine – tot personalul de la IRO  – Institutul Regional de Oncologie Iași a fost cu mult peste așteptărie mele, cu mult peste ceea ce știu eu că se întâmplă prin alte instituții medicale din Iași. Mă înclin cu mult respect și cu mai ales cu o mare încredere că putem concura cu centre medicale de renume mondial – deci se poate și în România!!

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.