Astăzi îmi răsfăţ iubitul
September 29, 2010
Cum te văd ceilalți – Decalogul stimei de sine
September 29, 2010

Cum faci față criticilor?

Trebuie să fim sinceri, nimănui nu-i face plăcere să fie criticat, să i se spună răspicat că a greşit. Chiar dacă ştim cu toţii că “omul din greşeli învaţă” şi este indicat să ţi se arate ce nu e bine pentru a putea remedia situaţia, pur şi simplu ne vine greu când cineva ne atrage atenţia. De ce? Nici eu nu ştiu de ce. Poate din cauză că suntem egoişti şi vrem să avem numai noi dreptate, sau poate suntem de părere că toată lumea complotează împotriva noastră şi vrea să ne distrugă încrederea în forţele proprii. Cert este că nu multă lume reacţionează pozitiv la critici.

Ce ne facem însă cu criticile constructive? Acele mici „corecţii” venite din partea persoanele care ne vor binele şi încearcă prin critica lor să ne ajute şi nu să ne demoralizeze, aşa cum ni se pare la prima vedere.

Înainte de a deveni studentă mă număram şi eu printre acele persoane care nu suportau să fie criticate. Şi nu mă refer neapărat la criticile injuste sau venite din partea unor persoane rău intenţionate, pentru că, din păcate, există şi astfel de situaţii, ci la orice fel de critică sau atenţionare. Deviza mea era “dacă tot fac un lucru trebuie să-l fac bine şi nu admit nici o greşeală” aşa că, în momentul în care cineva îmi spunea că am greşit, reacţionam negativ, în sensul că simţeam că nu sunt în stare să fac un anumit lucru, iar persoana care mă critică este mai conştientă decât mine de acest lucru.

Cu timpul însă mi-am schimbat părerea. Am învăţat să disting criticile negative, intenţionate de cele constructive, cele care într-adevăr te ajută să “vezi” mai bine. Am înţeles că a critica pe cineva nu înseamnă neapărat a-i pune la îndoială inteligenţa sau capacităţile, ci poate să fie o modalitate prin care îi araţi că lucrurile pot fi făcute mai bine şi că ai încredere că este persoana care poate face asta.

Poate toată confuzia provine din faptul că termenul „a critica” are o conotaţie negativă.

Voi ce părere aveţi? Cum reacţionaţi când sunteţi criticate?

Share

3 Comments

 1. […] Cum faci față criticilor? Wed Sep 29, 2010 0:02 am Trebuie să fim sinceri, nimănui nu-i face plăcere să fie criticat, să i se spună răspicat că a greşit. Chiar dacă ştim cu toţii că “omul din greşeli învaţă” şi este indicat să ţi se arate ce nu e bine pentru a putea remedia situaţia, pur şi simplu ne vine greu când cineva ne atrage […] […]

 2. Andreea Marc says:

  Greu. Foarte greu. E în natura noastră să ridicăm din sprânceană când auzim ceva rău despre noi, mai ales când vine de la cei dragi.

  Articolul ăsta se leagă foarte bine cu al meu despre stima de sine și despre cum te văd ceilalți. Off, câte avem de învățat până ce ajungem să acceptăm și să înțelegem criticile …

 3. Ines Prodan says:

  Prost reacționez. Adică nah… nu violent :). Dar, așa cum ai zis și tu, mesajul subliminal al unei critici (pentru mine) este ca nu sunt în stare să fac un anumit lucru bine și că alții văd mai bine decât mine asta.

  Totuși, reușesc să disting criticile constructive de cele distructive și, oricât de mult m-ar deranja, după ce îmi trec nervii și supărarea, le analizez și le dau dreptate celor care le-au inițiat.

  Mda, îi greu tare…