Îmi place să vorbesc în public
March 31, 2011
Azi mă țin de șotii
April 1, 2011

Cum ar trebui să reacționezi când afli că o persoană dragă are cancer?

Vestea a venit ca un fulger dintr-o discuție ce se voia a fi una de bucurie. Am aflat de la mama că verișoara mea tocmai a fost operată cu diagnostic cancer. Totul s-a oprisc brusc … pe moment nu mi-am dat seama de gravitatea situației … eram ocupată ca de obicei cu treburile mele și auzeam prin telefon acele cuvinte care până la urmă s-au întipărit în creierul meu: ”verișoara mea are cancer”. Am simțit cum mi se ridică părul pe mine, cum lacrimile îmi inundă pur și simplu ochii și cum fiecare particulă din jurul meu s-a oprit în timp.

Cred că de abia atunci când am întins aceste cuvinte în articol am conștientizat cu adevărat ceea ce se întâmplă. Au trecut câteva ore bune de când am primit vestea iar eu încă nu am găsit puterea de a o suna și de a o susține. Poate pentru că sunt încă în faza de negare, în faza în care mi-e prea teamă să aud din gura ei aceste cuvinte grele.

Imagini prea sumbre îmi vin în minte și încerc să le alung repede cu amintiri dragi despre ea care mă fac să zâmbesc. Îmi aduc aminte de toate nebuniile împreună, de felul în care ne susțineam reciproc pentru orice problemă oricât de mică și, mai ales, de toată bunătatea de care a dat dovadă în toți acești 30 de ani.

Probabil sunt încă în stare de șoc și refuz cu tărie să cred că e adevărat … și tot ce îmi mai rămâne este întrebarea din titlu …

Sursa foto

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

5 Comments

 1. lorelaylilu says:

  Trebuie sa o sustii,sa ii fii alaturi,sa o faci sa retraiasca toate clipele frumoase.Uneori si cancerul este invins,dar trebuie sa fii foarte optimist si sa nu fii singur.

 2. Ines Prodan says:

  Așa este: uneori și cancerul este învins. Eu am și un exemplu.

  Cred că tot ce poți să faci este să o susții…

 3. Theo Placinta says:

  Inainte de toate trebuie sa te linistesti tu. Sa accepti situatia cum este ea, sa accepti faptul ca mare lucru (concret/palpabil) nu poti face.
  De ce zic asta, fiindca din momentul in care tu vei fi stapana pe trairile tale nu o vei mai considera victima pe verisoara ta. Si ultimul lucru de care are nevoie e sa i se planga de mila.
  Dupa ce treci cu bine peste etapa mai sus mentionata, poti s-o suni si sa vorbiti normal, firesc, sa-i fii alaturi cu adevarat, fara sa te mai macine niste sentimente negative care te otravesc si o otravesc.
  Forta ta interioara si o gandire mai mult decat pozitiva o pot ajuta enorm.
  Ii urez sa treaca cu bine peste “hop-ul” acesta.

 4. cucky says:

  Exista forme de cancer care se pot “vindeca” in sensul ca se poate face o interventie chirurgicala urmata de citostatice, … Este greu dar se poate. Sa dea Dumnezeu sa fie o astfel de forma de cancer si nu una care nu mai are rezolvare. Oricum, iti doresc puterea de a o sustine pe verisoara ta.

 5. simona says:

  Am ajuns intamplator la acest articol la 1 an si jumatate dupa ce a fost publicat. Pot sa-ti spun dintr-o experienta personala asemenatoare ca in vocabularul tau nu trebuie sa existe cuvantul mila (o poate distruge sufleteste) si nici in comportamentul tau. Ce poti face? Sa fii langa ea, sa o ajuti fara sa te straduiesti prea mult. Crede-ma: nu vrea sa simta ca o ajuti pentru ca e bolnava, ci pentru ca e ea, cea care ti-a fost alaturi in toate poznele copilariei. Cam atat! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.