Biserica MEA spune NU căsătoriilor mixte
January 23, 2014
Câte schimbări de look poți face în 4 (patru) ani?
January 24, 2014

Cum am ajuns să urăsc Oscarul

Pentru mine, un cinefil înrăit, ahtiat după filme europene și asiatice, Oscarul este ca o bubă. Ba mai mult, o ciumă care bîntuie mințile regizorilor și îi transformă în zombies, care merg teleghidați pe același fir narativ, cu aceleași personaje devenite neinteresante, prăfuite cu o dramă care mă face doar să strănut.

Ultima tendință, din ce am observat și apreciat de una singură, este nașterea unor filme lungi care bat apa-n piuă și croirea unor scenarii după o rețetă perfectă, care sună cam așa: dacă s-a mai făcut, sigur cîștigă. În ultimii ani, poate din 2000 încoace, an în care multe statuete s-au dus către celebrul Gladiator, am asistat la o reluare infinită și plictisitoare de elemente SF, răsturnări de situație în ultimele 15 minute ale filmului, lumi fantastice, războaie și conflicte armate, sfîrșituri de lumi, povești lacrimogene și steaguri americane. Cred că de la Slumdog Millionaire, care era foarte aclamat în 2008 dar care nu a reușit să mă dea jos de pe cal,  nu am mai rezistat pînă la finalul nici unui Best Picture Winner. Toate mi se par copii ieftine ale superbelor Ben-Hur, Kramer vs. Kramer, All the Kings Men, Annie Hall, The Godfather, The Last Emperor, Amadeus și multe altele. Deși am jurat pe cuvîntul meu de cinefil, că atunci cînd voi simți din primele 20 de minute că am de-a face cu o frumusețe creată special pentru Oscar, voi întoarce privirea către un alt film care stă pe lista de așteptare, am comis greșeala supremă de a trece peste cele spuse chiar acum puțin timp. 12 Years a Slave, pe care sunt convinsă că mulți dintre voi l-ați gustat (și vă rog să nu uitați că cinefilia este foarte subiectivă și fiecare dezvoltă propriile plăceri și antipatii), a reușit să mă înfurie atît de tare, încît eu, o pacifistă în ale recenziilor, am izbucnit și l-am catalogat drept un furtișag de față (se ia o poveste cu negri, se asezonează cu lacrimi și lovituri de bici, se copiază reacții și trăiri din alte filme despre sclavi și gata premiul). Pe Steve McQueen, regizorul titlului de mai sus, îl cunoscusem printr-o aproape-capodoperă (Hunger) și un aproape-bun (Shame) și m-am grăbit să judec că cea de-a treia sa lucrare trebuie să fie ceva ce le întrece pe acestea. Greșit. Foarte greșit.

Mare mi-a fost mirarea să văd că subiectul pe care l-am ronțăit mult prea mult, în mult prea multe filme, este redat plat și doar interpretat fără cusur. Din păcate pentru el, jocul actoricesc nu a fost suficient pentru papilele mele gustative și m-a făcut, pentru prima dată, să emit o predicție pentru Oscaruri: în 2014, marele cîștigător va fi 12 Years a Slave. Și  nu pot să nu oftez cînd mă gîndesc că, în 1985, un film mult peste acesta, cu un subiect foarte asemănător (The Color Purple, în care Oprah Winfrey face un rol genial) se alegea cu 11 nominalizări și nici o statuetă.

Există, totuși, o parte pe care o ador la magicile premii. O singură categorie (în ultima vreme și documentarul) mă fascinează: Best Foreign Language Film. Aici se îngrămădesc toate plăcerile mele și  credeam pînă nu demult că nu există satisfacție mai mare pe care mi-o poate aduce Oscarul. În 2013, cînd preferatul meu (Amour) a defilat pe podium, m-a cuprins o emoție pe care credeam că mi-o trezește doar Cannes-ul și mai-mai că am fost tentată să îndulcesc imaginea pe care mi-o formasem despre stauete. La doar cîteva zile, din păcate, am încercat să văd și Life of Pi, pentru care Ang Lee, regizorul, a luat o statuetă la acea ediție. Vă spun doar că la aceeași categorie a fost nominalizat și austriacul Michael Haneke, autor al filmului despre care vă vorbeam mai devreme și care aproape m-a făcut să iubesc Oscarul. Și să îl urăsc, din nou, cu înverșunare.

Share

1 Comment

  1. […] alegere despre care aș vrea să vă vorbesc puțintel. Așa cum am scris în primul meu text, detest Oscarurile și cam tot ce înseamnă ele (anul ăsta am adorat-o pe Ellen), dar nu mă pot […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *