Duminica – ziua de pauză
April 1, 2011
Te-ai gândit că ai putea să iubeşti…
April 1, 2011

Conştientizează autismul!

Autismul este o boală  caracterizată  de scăderea capacităţii de a interacţiona pe plan social şi de a comunica, de comportament stereotip şi repetitiv cu simptome ce se manifestă de obicei înaintea vârstei de 3 ani.

Dacă ar fi să adoptăm această definiţie a autismului, aş spune că autismul este boala societăţii actuale şi că mulţi dintre noi începem să suferim de simptomele ei, ca mod de apărare împotriva răutăţilor şi dezamăgirilor zilnice. Oricât de mult evoluăm în plan tehnologic, pe atât de mult ne răcim în plan social şi comunicativ, la aceste două aspecte aducându-şi „contribuţia” şi ritmul agitat de viaţă, serviciul, stressul.

Nu îi pot privi pe cei care suferă de autism ca fiind persoane bolnave. Pentru mine ei sunt oameni cu un sistem de apărare mai bun şi mai amplu decât noi ceilalţi, oameni care doar au un pic mai multă nevoie de dragostea, afecţiunea şi înţelegerea noastră.


Propun să vedem autismul, cât şi alte afecţiuni neurologice, ca alt mod de percepere a realităţii, un alt punct de vedere asupra a ce ne înconjoară.
De fapt, autismul este, până la urmă, o lecţie pentru noi, cei care ne considerăm sănătoşi, decât pentru cei care suferă de el. Este o lecţie de viaţă, de răbdare, de dragoste şi înţelegere. Ţine de fiecare dintre noi să ajutăm la vindecarea autismului!


Mărturisesc, nu am avut încă ocazia să întâlnesc persoane afectate şi poate acest fapt mă face să  percep  mai utopic autismul. Cred doar că mereu există ceva în fiecare dintre noi, care compensează suferinţa îndurată.Oricum, nu cred că sunt singura care gândeşte astfel.


Ştiaţi cumva că Darryl Hannah a fost diagnosticată în copilărie cu autism? Sau Satoshi Tajiri- creatorul desenelor Pokemon, Gary Numan (cel mai cunoscut hit al său este „Cars” , anii ’80), Woody Allen, Vincent van Gogh etc . Se crede că şi Albert Einstein şi Isaac Newton, Leonardo Da Vinci sau Bill Gates şi Steven Spielberg au avut acelaşi diagnostic.


Pentru că în România şi nu numai se ştie foarte puţin despre  autism şi tratarea lui, anul acesta ziua de 2 Aprilie este Ziua Internaţională pentru Conştientizarea Autismului şi este marcată la nivel mondial prin campania Light it up Blue!
Iniţiativa face parte dintr-o acţiune internaţională de folosire a culorii albastru în încercarea de a atrage atenţia asupra autismului. În serile de 1 şi 2 aprilie, clădiri importante din America de Nord şi din lume, inclusiv Empire State Building din New York City şi Turnul CN din Toronto, Canada, îşi vor aprinde luminile albastre pentru conştientizarea autismului şi pentru a atrage atenţia asupra zilei de 2 aprilie şi a importanţei ei.

În Iaşi, evenimentul va fi marcat de iluminarea în albastru, pe 1 aprilie 2011, ora 20.00, a Primariei Municipiului Iaşi (Palatul Roznovanu), în faţa căreia va avea loc un spectacol pregătit de copiii de la şcoala primară Elena Cuza din Iaşi, profesor Gabriela Fulvia Horobet. La aceeaşi oră se vor ilumina şi Universitatea Petre Andrei, Universitatea Al. I Cuza şi Universitatea de Medicină şi Farmacie “Gr.T.Popa”.

În aceeaşi zi se va desfăşura cea de-a treia ediţie a campaniei “Arată că-ţi pasă”, iniţiată în anul 2009 de către Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România – filiala Iaşi şi a unei seri caritabile pentru strângere de fonduri.

În cadrul acestei campanii, pe 1 Aprilie 2011, ora 10.00, vă invităm să fiţi alături de copiii şi tinerii cu autism, la Casa de Cultură a Municipiului Iaşi „M. Ursachi” din Parcul Copou, unde, împreună cu un grup de elevi de gimnaziu de la şcoala G. Calinescu, elevi de la Colegiul Tehnic Ghe. Asachi, copii de la grădiniţa integratoare nr.26 şi studenţi ai Universităţii Petre Andrei, copiii cu autism vor participa la acţiuni de socializare şi constientizare.

Evenimentul va fi continuat de seara caritabilă organizată la Motel Bucium începând cu ora 18.00, în scopul strângerii de fonduri pentru amenajarea şi dotarea spaţiului primit în acest an de la Primăria Iaşi. În cadrul ambelor evenimente va fi utilizată predominant culoarea albastru: steguleţe, tricouri, baloane, fundiţe.

În cadrul serii caritabile programul va fi susţinut de copiii de la Academia Show, coordonaţi de  doamna Ligia Grozdan şi grupul Stars of Music de la Palatul Copiilor, coordonat de doamna Anca Apetroaiei, copii de la trupa de balet Wanna Dance coordonaţi de doamna Oana Gherghel şi cvartetul “Solaris” compus din studenţii clasei de fagot din cadrul catedrei de instrumente de suflat-percuţie a Facultăţii de Interpretare muzicală din cadrul Universităţii de Arte Iaşi, îndrumat şi coordonat de profesor universitar doctor Dumitru Iosub.

Nichi Cristina Nichita se alătură evenimentului cu o colecţie denumită simbolic “LIGHT IT UP BLUE” ce va fi licitată în cadrul evenimentului, banii obţinuţi urmând a fi donaţi asociaţiei ANCAAR Iaşi. De asemenea, vitrinele magazinelor NICHI CRISTINA NICHITA se vor decora în albastru şi vă vor îndemna să purtaţi fundele campaniei în zilele de 1 şi 2 aprilie.
Pe parcursul serii invitaţii vor putea face donaţii în schimbul cărora vor primi lucrări realizate de copiii cu autism.

Vă invităm să vă solidarizaţi cu acest eveniment şi să purtati albastru în zilele de 1 şi 2 aprilie.
Haideţi să aprindem împreună lumina pentru persoanele cu autism!
http://www.lightitupblue.org/

 

Vunk: Dau alarma!

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zGoYh3ez4HI[/youtube]

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.