Un el si o ea
October 7, 2016
Femeile și romantismul
October 9, 2016

Cine are să și-i crească, cine nu să…

Cred ca stiți din ce zicală este, nu ? Cea cu “Cine are (copii), să și-i crească, cine nu, să nu-și dorească“.

Mie mi se pare de-a dreptul răutăcioasă, adică “dacă n-ai făcut până acum când noi, societatea, considerăm vârsta oportună de-a face copii, mai bine nu mai faci deloc” sau “dacă nu poți face copii, mai bine renunți”sau cum..?

Până la urmă, orice persoană are dreptul și libertatea să își dorească ce vrea, inclusiv copii.

Poate sunt subiectivă, adică sigur sunt, și prin prisma faptului că nu am încă copii și că mă topesc după ei, însă am auzit de deranjant de multe ori vorba asta, cât s-o urăsc.

Ok, am înțeles, este greu să crești un copil, poate mai greu sau mai ușor decât în perioada copilăriei noastre, dar..orice început este greu și fiecare părinte își dezvoltă stilul propriu de a-l crește, de a face față problemelor care apar etc.

Și nu putem spune că în era asta ducem lipsă de informații sau de acces la informație, din contră, sunt atâtea surse încât nu știi pe care să te bazezi.

Ai grupuri de facebook, de whatsapp (probabil) pentru orice temă (mai nou și grupuri de grădiniță – pentru părinți), inclusiv grupuri de și pentru mămici, de parcă toți copiii ar fi unici și ar crește la fel.

Toată lumea este expertă în creșterea copiilor, toți devin medici pediatri în cei doi ani de stat cu copilul și se plâng că-i greu.

Dar mai sunt și părinți, precum Belv-mămicile și  alții, care se bucură de timpul petrecut cu copiii, chiar dacă uneori este mai greu și de la care nu am auzit vreodată cuvintele din titlu.

Și pentru că este oarecum în titlu: Proteste în Polonia împotriva legii care interzice avortul.

Genul acesta de gândire exista în Evul Mediu, iar Biserica Catolică și-a mai schimbat părerea de atunci. Însă ideea de bază este tot că omul ar trebui să poată alege ce să facă, mai ales în cazul în care sunt depistate boli și malformații care pot pune în pericol, chiar ulterior, viața copilului.

Bine, în afară de impactul social, există și o încărcătură politică în sensul că de când cu Brexitul, naționalismul a început să crească, uneori fără a ține seama de realitate.  Iar guvernele simt nevoia să își demonstreze “contribuția” la societate.

Sper ca aceste câteva rânduri să nu fie percepute ca având un sentiment de discriminare, ele se doresc a fi doar parte din analizele și gândurile mele despre societate, clișee acceptate prea ușor.

Sursă foto 

Share
Nancy Samargiu
Nancy Samargiu
Lumea din detalii. Detaliile din oameni. Dacă vrem să schimbăm ceva, să privim întâi în noi. Scriu despre ce simt, văd sau mă provoacă: societate, hobby-uri, origini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.