Organizez seara fetelor
October 22, 2010
Madame Bovary
October 22, 2010

Cunoaşte-ţi drepturile de cetăţean

A fost o vreme în care consideram discursurile americanilor, fie ele din filme sau din show-uri de televiziune şi interviuri, drept gargară. Da,am zis gargară. Mai ales cele care se refereau la drepturile cetăţeneşti, mai exact la cunoaşterea lor.

Şi iată că,la sfârşitul lui 2008 mi s-a pus pata să-mi schimb numele pe cale administrativă (adică să renunţ la numele tatălui şi să-l iau pe al mamei, totul aprobat de către primarul general) şi mi-am dat seamă că gargara americană are totuşi nişte principii şi idei bune, care sunt la îndemâna tuturor.

Aşa că m-am pus pe studiat legea, pe identificat articole şi paragrafe la care m-aş încadra în formularea cererii, am luat legătura cu avocaţi ( şi via avocatnet.ro) de la serviciu şi nu numai, iar de un an figurez pe toate documentele cu noul nume.

Da, a fost alergătură multă, nervi şi mai mulţi, m-am lovit de aberaţii precum “Eu nu scriu duduie decedaţi în cerere, că mie nu-mi place cuvântul. Scriu deconectaţi” (cererea de schimbare ar trebui chipurile şi dactilografiată, că nu s-au inventat computerele…..), am schimbat multe documente pe noul nume, am sunat la facultate, liceu şi alte cele, dar la final a devenit cea mai mare realizare juridică a mea, fără a avea vreo diplomă în domeniu , ci doar pentru că am studiat ce m-a interesat (apropo, google e foarte bun pentru găsirea legislaţiei care vă interesează).

M-am lovit de „prejudecăţi” cum că m-aş fi căsătorit şi asta doar din cauză că nu ne cunoaştem drepturile.

Bine, nici nu prea auzim despre ele dacă nu suntem celebrităţi audiate sau mai ştiu eu ce. Sau dacă nu suntem într-un necaz. Chestia asta cu drepturile se cam aseamănă cu credinţa, nu vi se pare?

La Dumnezeu (sau alte entităţi divine) apelăm şi ne întoarcem mai ales când avem vreun necaz. Aşa şi cu drepturile cetăţeneşti. Dăm de vreun necaz, să vezi cum dormim cu legea sub pernă, lucru care mi se pare destul de trist….

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.