Astăzi admir luminile din oraş
December 19, 2011
Mulțumesc! Am avut cea mai frumoasă zi de naștere!
December 19, 2011

Cei dragi de peste graniţe

Sora, cumnatul şi cei doi nepoţei ai mei de 1 an, respectiv 7 ani au plecat în Italia de 3 luni. Mi-e dor de ei de mor… Mai ales de cei mici care cresc, spun primele cuvinte sau scriu primele propoziţii.

Niciodată nu a trecut mai mult de o săptămână fără să ne vedem, sau mai mult de 2 zile fără să vorbim la telefon. Acum nu i-am mai văzut de 3 luni, iar la telefon vorbim o dată pe săptămână, uneori chiar la două săptămâni. Au plecat cu speranţa unui trai mai bun, a unui salariu mai mare şi a unor condiţii de viaţă calitative. Le este greu însă, le e dor de casă, de cei dragi şi de căsuţa lor. Nu o spun, însă o simt din vocea lor în cele câteva minute în care vorbim. Se luptă să îşi construiască un viitor acolo pentru că este mai bine ca la noi. Cazul lor totuşi este unul fericit pentru că indiferent de probleme, sunt împreună, la bine şi la rău. Sunt sigură că trec mai uşor peste greutăţi, ştiind că acasă îi aşteaptă familia, şi că nu sunt singuri într-o ţară străină.

Totuşi sunt şi cazuri mai triste, în care tatăl, mama sau chiar amândoi părinţii sunt plecaţi peste graniţe, în care îi lasă pe cei mici în grija altor rude şi se întorc în 2-3 ani. În acest timp, copiii au crescut şi nici nu îşi mai recunosc tatăl sau mama, pentru că fie că au crescut doar cu un părinte, fie cu nici unul. Se merită sacrificiul de a pleca în altă ţară pentru o perioadă atât de îndelungată încât nici proprii copii să nu te mai recunoască? Eu, personal nu sunt de acord!

Şi mai trist este faptul că din ce în ce mai multă lume pleacă peste hotare, pentru a-şi construi un viitor mai bun. Tot mai multe persoane au cel puţin o rudă plecată în Italia, Spania, Germania sau Danemarca. Sper însă, că sacrificiul de a fi plecat de lângă cei dragi să merite şi ei chiar să ducă o viaţă mai bună…

Voi aveţi rude plecate în străinătate?

Share

3 Comments

  1. Georgiana Vieru says:

    Pfff, desi vedeam atatea familii in jurul meu in care cel putin un membru era plecat, nu am inteles cu adevarat ce presupune asta decat anul trecut, cand a plecat sora mea in Anglia. In momentul ala mi-am urat tara, am urat sistemul, guvernarea, pe toti cei care n-au fost in stare sa construiasca o Romanie in care sa se poata trai decent! Si inca sunt suparata!

  2. Teo Grigorie says:

    Si eu inteleg perfect articolul asta 🙁 E urat ca trebuie sa stam departe unul de celalalt, dar cel mai mult doare ca pierd cele mai frumoase momente cu Sara 🙁

  3. Irina says:

    Da. Junatate din familia mea e plecata in strainatate:(