panica
Panica e mai mare cu fiecare probă
June 13, 2017
facebook-feeds
Când uit să râd, mă salvează recunoștința
June 16, 2017

Știai că femeile au purtat ceasuri de mână înaintea bărbaților?

ceasuri de mana

Eu așa-s de felul meu: când văd un obiect, trebuie să îi cunosc istoria, să aflu cum a fost inventat, de către cine și care sunt curiozitățile despre el de-a lungul timpului. M-au pasionat tot timpul lucrurile astea și mă bucur de fiecare dată când am cu cine să le împărtășesc.

Astăzi, vreau să vă povestesc un pic despre un subiect tare drag mie, și anume ceasul de mână. De ce? Pentru că mai toată lumea are acum un ceas de mână, fie că sunt ceasuri Fossil, fie că sunt ceasuri mai ieftine sau mai scumpe. Și asta pentru că ceasul de mână nu mai este un simplu aparat de măsurare a timpului, ci și un accesoriu în sine.

Dacă vă întrebați cine a purtat prima dată un ceas de mână, ei bine, trebuie să știți că noi, femeile, am fost cele care au dat startul la purtat un astfel de ceas. Elisabeta l a Angliei, femeia care a dat trendul multor direcții în modă, cultură și istorie, a primit în dar de la Robert Dudley în 1571 ceea ce era descris ca fiind un ceas de mână.

Chiar dacă fizicianul Blaise Pascal a fost primul bărbat care a purtat în 1577 un ceas de mână, tot femeile erau cele care purtau cu precădere ceasuri de mână în acea perioadă, chiar dacă modelele de atunci nici nu pot fi comparate cu gamele bogate și frumoase de ceasuri de damă din ziua de astăzi. Oricum, a fost nevoie să se scurgă ceva sute bune de ani până când bărbații au trecut de la ceasul de buzunar la cel de mână. Iar primii care au făcut această trecere au fost militarii, care au înțeles eficiența ceasului de mână și ușurința utilizării lui mult mai rapide așa. Apoi, cu timpul, ceasul de mână a trecut cu lejeritate de la rolul său inițial strict de măsurare a timpului, la unul mult mai complex, care ține de trenduri, de statut social, de completare a unei ținute perfecte.

Primul model pe bune de ceas de mână patentat a fost cel creat în 1868 de Patek Phillippe, același bărbat care a inventat în 1925 primul ceas de mână cu calendar perpetuu. În 1914 este fabricat primul ceas de mână cu alarmă, în 1927 primul ceas de mână subacvatic, în 1933 primul ceas de mână pentru copii iar în 1953 primul ceas de mână cu baterie.

Brandul Fossil, de exemplu, a luat ființă în anul 1984, atunci când frații Tom și Kosta Kartsotis din Texas, Statele Unite ale Americii, au fondat o companie de ceasuri, dându-i numele după porecla pe care cei doi băieți i-o dăduseră tatălui lor. Asta ca să știți nu doar istoria ceasurilor de mână, ci și faptul că sunt povești frumoase, de familie, în spatele fiecărui ticăit al ceasului vostru de mână.

Foto: fossil.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.