Fără perdele ude, vă rog!
May 9, 2013
Azi hotărăşte-te să slăbești sănătos și frumos!
May 9, 2013

Ce înseamnă Paştele?

Dacă v-ar întreba cineva pe stradă, ce înseamnă Paştele şi de ce îl sărbătorim, aţi şti să răspundeţi? Sau v-aţi uita miraţi şi i-aţi da înainte cu mielul, ouăle, cozonacul şi pasca?

Când eram mică, toate sărbătorile religioase aveau farmecul lor: Crăciunul era magic, Paştele era cu bucurie şi obraji roşii iar de Ilie, Pălie şi Foca, stăteam cuminţi să nu cumva să ne trăsnească. Da, de acord, sunt tradiţii şi obiceiuri respectate la ţară, dar îmi aduc aminte cu drag de ele. Şi poate cu un pic de nostalgie, pentru că am crescut şi văd cum semnificaţia acestor sărbători s-a dus.

Azi, Crăciunul înseamnă cadouri şi porc, Paştele înseamnă miel la suprapreţ şi medicamente pentru digestie şi sunt sigură că mulţi dintre noi nici nu-i mai ţinem minte pe cei 3 sfinţi pe care nu-i bine să-i superi. Ştiu că am crescut şi că am pierdut prisma copilăriei, care făcea totul să pară mai frumos, mai mare, mai misterios, dar mi-e atât de dor să trăiesc sărbătorile ca atunci când aveam 5 ani.

Să nu mai conteze cine şi cât de mult a gătit, cine ce a mâncat la cutare rudă sau cât s-a băut. Să mai zic de Învierea în club? Sau de cadourile aduse de un iepuraş inexistent acum 20 de ani în cultura noastră?

Oameni buni, n-aţi vrea să faceţi cadou bucurie şi fapte bune? N-aţi fi mai bucuroşi să fiţi întâmpinaţi cu un zâmbet în loc de drob? Voi ştiţi că sunt români care nu ştiu diferenţa dintre Paşte şi Crăciun?

Nu pledez pentru o religie anume, nu pledez pentru „Hristos a înviat” în loc de „Bună ziua”, dar ce-ar fi să stăm un pic şi să ne gândim dacă e ok să urmăm ca oile nişte automatisme dictate de societate, sau dacă n-ar fi mai bine să încercăm să sărbătorim cu adevărat ceva. Orice vreţi voi!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fXag-Tfswms[/youtube]

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.