Tehnica Pomodoro – un instrument util pentru organizarea timpul de lucru
December 2, 2016
După 50 de ani
December 5, 2016

Ce a fost și ce va fi

În fiecare an, ultima lună este pentru introspecţie şi analiză. Cel puţin pentru mine, cele 4 săptămâni din Decembrie îmi oferă timpul necesar pentru a trage linie la ce s-a întâmplat în anul care se termină şi ce vreau să fac în următorul. Poate părea mult să îmi ofer chiar 30 de zile de analiză şi doar în a 31 a zi să mă odihnesc dar cred că e cea mai bună soluţie.

În aceste zile sunt în etapa personală. Întodeauna am considerat că e cea mai importantă parte din calitatea mea de om și necesită timp și reconsiderări pentru a fi echlibrată. Ce m-a bucurat sau întristat, unde am greșit sau am avut dreptate, cum am reacționat și dacă am gândit înainte sau am dat curs unui impuls de moment, unde am insistat și dacă a meritat? – întrebări de analiză emoțională cu răspunsuri complexe.

Cu bucurie mă gândesc la paşii înainte pe care i-am făcut în relaţia amoroasă şi la cum am reuşit să construiesc ceva ce are toate semnalele că va fi durabil. Planuri aici? La fel că şi în alţi ani, nu! Am ajuns la concluzia, după o serie de încercări, speranţe şi lucruri puse în lista mintală că nu pot controla acest aspect aşa cum o fac în viaţa profesională. Nu pot să presez omul de lângă mine doar pentru că am senzaţia că “a venit timpul”. Aşadar, în acest sens nu am cum să îmi fac un plan structurat şi să mă uit după potenţiala rochie de mireasă şi botoşeii pentru cel mic. Acel “moment potrivit” va veni sau nu. Pentru ambele sunt pregătită emoţional atât cât e posibil în această etapă de scenarii prezumtive.

La nivel relaţional un pic mai superficial, adică deloc intim/amoros, am o serie de concluzii care îmi fac sufletul să fie plin de bucurie. Anul acesta am văzut cât de profundă şi durabilă poate fi o prietenie în ciuda anilor care trec sau a distanţei dintre doi oameni. Am petrecut ceva mai mult timp cu cea mai dragă şi veche prietenă şi mi-am dat seama că în ciuda tumultului adolescentin, la 16 ani am luat cea mai bună decizie să consider un om minunat, prieten. Mă încântă peste măsură să pot spune că după atât de mulţi ani, timpul petrecut cu ea e valoros, aprecierea pe care i-o port nu poate fi măsurată iar sentimentul de iubire ce mă însoţeşte în relaţia cu ea este unul dintre cele mai mari câştiguri ale existenţei mele.

De cealaltă parte, dezamăgiri au fost dar nu cred că are sens să le analizez prea mult. Fiecare om face ce consideră că e mai bine pentru propria persoană aşadar, pentru anul următor, concluzia în această privinţă e simplă şi aceeaşi: nu contează numărul de oameni pe care îi ai în suflet ci calitatea lor. În plus, nu mai am răbdare pentru oameni superficiali şi nici pentru prietenii de moment. Cea mai importantă lecţie de durabilitate şi calitate am primit-o în ultima mea călătorie: prietenia se măsoară în cât de mult conştientizezi că celălalt are trăiri intense şi deosebite, îți dorești să îi fii alături fără egoism şi cu o capacitate matură şi extraordinară de a-l pune pe primul loc. Prietenia vine cu reguli şi responsabilităţi valabile şi de-o parte şi de alta.

Mai am vreo 3 săptămâni de analizat emoții, sentimente, familie şi viaţa profesională iar cel puţin, pentru ultima, planurile sunt mari.

Cred că e importantă analiza şi dacă voi consideraţi că va poate ajuta în dezvoltarea personală, e cazul să o faceţi pe final de an pentru ca începutul să vă bucure și să vă emoționeze. Rugămintea e ca deciziile pe care le luaţi să fie cunoscute de sufletul vostru şi puse în practică în viaţă de zi cu zi cu drag pentru propria persoană şi consideraţie pentru cei pe care îi aveţi alături. Nu faceţi din asta o campanie de postări zilnice pe facebook şi nu întinaţi importanța lucrurilor intime, de echilibru interior.

Sursă foto: wallpapercave.com

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.