Mecanica inimii
February 11, 2011
Astăzi sărbătoresc Sf.Valentin
February 14, 2011

Câte cuvinte pe zi este indicat să înghițim?

Ne place sau nu să recunoaștem, zilnic suntem constrânși să înghițim cuvinte. Unii dintre noi sunt mai egoiști, mai nepăsători în ceea ce privește lumea înconjurătoare și, prin urmare, înghit mai puține cuvinte decât aceia dintre noi excesiv de grijulii cu societatea în care trăiesc.

De cele mai multe ori, ne înghițim cuvintele pe care am dori foarte tare să le spunem din unul (sau mai multe) din următoarele motive:

* cei cărora vrem să le adresăm cuvintele înghițite ne sunt șefi și știm foarte bine că nu este indicat să-i spui șefului ceea ce crezi tu cu adevărat;

* dorim să lăsăm celebrul ”loc de bună ziua”; nu știu cine a inventat această expresie, dar știu cu certitudine că de foarte multe ori în viața asta ne pasă să spunem ”bună ziua” unor persoane care nu vor aprecia niciodată politețea noastră stupidă;

* avem anumiți prieteni comuni (cu cei din cauza cărora înghițim cuvinte) și nu dorim să-i punem pe ei într-o ipostază urâtă sau să le dăm impresia că trebuie să aleagă o parte;

* nu ne place să ne certăm și știm că ceea ce o să spunem o să aprindă niște surcele latente;

* știm că nu rezolvăm nimic dacă spunem ceva;

* avem prea mult bun simt și suntem atât de naivi încât credem că persoanele cărora nu le spunem ceea ce credem și simțim își vor da seama singure.

Din păcate, de cele mai multe ori, persoanele din cauza cărora ne-am înghițit noi cuvintele sunt de o nesimțire cruntă și nu le pasă de nici unul din motivele expuse mai sus. Mai mult de atât, în nesimțirea și egoismul lor, nici nu-și pun problema că și ei, la rândul lor, ar trebui să înghită niște cuvinte.

Și, în final, cine are de suferit?

Sursa foto

Share

4 Comments

 1. Andreea Marc says:

  Evident, noi 🙂 Oricum, chestia cu abținerea e relativă, deoarece depinde mult de fiecare caz în parte. Și până la urmă, nu știu … cum ne-am simți mai bine … dacă am spune tot ce am avea pe suflet și ne-am certa ca la ușa cortului sau dacă am lăsa de la noi pe premisa cel mai deștept cedează?

 2. Catalina says:

  e complicat. dacă le ținem în noi, vor izbucni la un moment dat, cel mai probabil cu oameni care nu merită. venim acasă cu probleme de la muncă și vărsăm acolo amarul, din păcate. apoi nici nu putem spune chiar tot ce ne-am dori, fie pentru că am fost crescuți frumos de părinții noștri sau pentru oricare dintre motivele expuse de tine. și pentru că, cel puțin mie, îmi pare rău de lucrurile spuse, chiar dacă le merită persoana. nu știu ce ar fi mai bine să facem…poate să ne găsim un mod pozitiv de a ne elibera de ceea ce ținem în noi…kick-boxing? 🙂

 3. Ines Prodan says:

  Eu câteodată mai vorbesc singură. Merge și soluția asta :).

 4. somnulescu says:

  Si ce facem cu cuvintele inghitite? Apelam la vechea varianta cu “vorbim intr-o punga si le dam drumu undeva unde nu ne vede nimeni”? :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.