Flori sau bere?
September 10, 2010
Peşte cu roşii
September 10, 2010

Cât de stresaţi suntem?

În România, situaţia actuală a locurilor de muncă stă în felul următor: fie cauţi de nebun un loc de muncă, fie te stresezi la jobul pe care îl ai ca să arăţi că meriţi fiecare ban câştigat.

Situaţia nefiind prea bună nici înainte de criză, acum a devenit dezastruoasă. Companiile reduc din ce în ce mai mult numărul angajaţilor şi toată lumea este într-un stres continuu. Cam aşa stă situaţia astăzi la majoritatea joburilor, fiecare trăind cu frica disponibilizării.

Cam aşa se prezintă situaţia actuală a locurilor de muncă în contextul actual.

La serviciu muncim pe rupte că şeful ne respiră în ceafă şi de abia avem timp pentru pauza de masă. După multe ore de muncă mai ai şi diferite rapoarte de terminat acasă, sedinţe interminabile. În week-end pleci cu firma la nişte evenimente şi te întorci duminică seara frântă după o săptămână de muncă şi de  luni dimineaţă începe rutina.

Concediul este un calvar, asta dacă ai dreptul la el. Maxim o lună pe an în care se presupune că te relaxezi şi vii cu forţe noi, asta ca să le fii tot lor de ajutor. În acest “mini concediu” rezolvi alte sarcini mai vechi de care nu ai avut timp, şi în loc să te relaxezi te gândeşti cu groază la ce te aşteaptă când te întorci la serviciu.

Suntem stresaţi, obosiţi, nervoşi, rezolvăm cinci sarcini deodată, nu iese nimic bine. Dar nu ajuţi pe nimeni dacă eşti stresat, aşa că opreşte-te o clipă, respiră, stabileşte-ţi priorităţile. La urma urmei este doar un job, gândeşte-te dacă merită să te stresezi atât.

Astfel că se impun câteva mici sfaturi ce au un maxim rezultat:

  • Stabileşte-ţi priorităţile! Hotărăşte ce trebuie făcut urgent şi ce mai poate fi amânat.
  • Învaţă să ceri ajutorul! E în firea noastră să nu ne arătăm slăbiciunile, să nu cerem ajutorul, să facem totul individual. Uneori anumite sarcini ne pot depăşi iar cel mai bun lucru este să ai un coleg cu care poţi colabora. Ce este mai bine? Un eşec individual sau un succes în doi?
  • Organizează-ţi timpul cât mai eficient. Trebuie să ai la îndemână o agendă a ta în care de cu seară să aloci fiecărei sarcini un anumit interval de timp. Sigur că mai apar şi lucruri neprevăzute dar măcar vei fi mai organizat.
  • Dormi suficient. Majoritatea persoanelor consideră noaptea cel mai bun “sfetnic” şi cred că îi ajută să se concentreze mai bine. Total greşit. Oricât ai avea de lucru încearcă să prinzi măcar 7-8 ore de somn pentru că te vei concentra mai bine dacă eşti odihnit.
  • Cel mai important: trebuie să ai o atitudine cât mai pozitivă. Ştiu că programul încărcat, munca multă şi oboseala te ajung la un moment dat dar important este să fii tare psihic. Gândeşte-te ce mulţumit vei fi când vei termina o sarcină şi nu de câtă muncă este nevoie pentru a o finaliza.
Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.