Azi revenim din vacanță!
September 15, 2014
Prietenia nu are legătură cu iubirea
September 16, 2014

Când sfaturile sar la bătaie

ceartaDe vreo câteva luni încoace am observat un fenomen străin mie până atunci: dacă vrei să te cerţi cu cineva, din senin, ia şi spune-i unei mame ce să facă şi ce nu! Dacă vrei să asişti la un spectacol cu supărări şi stricat de prietenii, poţi băga zâzania între două mame. Eventual tinere. Din momentul în care una rosteşte cuvântul “trebuie”, cu sau fără “nu” în faţă, it’s on!

Explicaţia e simplă: în afara cazului în care eşti ca o cârpă şi faci doar cum spun alţii (sau nu te interesează prea mult copilul tău), din momentul în care ai un bebe în burtă sau în braţe, vei face tot ce crezi că e mai bine pentru el. Aşadar, după nopţi nedormite, după urlete şi răcnete, după plâns şi avut grijă de tine cât să supravieţuieşti, e normal să-ţi sară ţandăra când cineva crede că-ţi cunoaşte odrasla mai bine decât tine.

Nu mă înţelegeţi greşit – sfaturile date la timpul lor şi într-o formulare prietenoasă sunt extraordinare. Dealtfel maică-mea înlocuieşte “trebuie” cu “eu cred că”, “poate ar fi bine” sau “am observat”. Probabil a fost nevoie de un pic de autodisciplină, sau şi-a adus aminte ce i s-a spus ei cu vreo 20-30 de ani în urmă, cert este că eu apreciez şi nu îi ignor sfaturile din start. Tot ea mi-a zis că nu te învaţă nimeni cum să creşti un copil. Mai puţin când chiar încearcă unii/unele.

Dragilor plini de sfaturi şi intenţii bune, fiecare copil e unic. Asta e valabil de la mâncat până la umplut scutece, de la drăgălit până la muzică/sunetele la care reacţionează pozitiv, de la somn până la felul de a se juca. Aşadar, fiţi drăguţi şi păstraţi-vă sfaturile agresive pentru voi, sau găsiţi o cale civilizată de a face o sugestie sau o observaţie.

Nu de alta, dar într-o zi, e posibil să prindeţi o mamă într-o pasă proastă şi să auziţi un Zvârrrr pe lângă ureche!

Sursa foto: resources0.news.com.au

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.