Evident, cu barbă!
April 4, 2014
Ești sigură că știi cum se face igiena intimă corectă?
April 8, 2014

Cam cât de mult ai vrea să știi despre sănătatea ta?

7 aprilie este ziua internațională a sănătății.  

Shhh. Nu spune la nimeni. Știu că e subiect tabu. Știu că îl eviți. Știu că fumezi și bei și ții diete ciudate și nu faci exercițiu fizic și nu dormi ca lumea și faci orice ca să NU te gândești la sănătatea ta. Știu că poate ai o înțepătură ciudată în coaste, poate ai gânduri triste, poate ai o bubică suspectă, poate ai o tuse enervantă, poate ai doar o întrebare, dar NU te duci la control, NU îți suni medicul pentru o programare, amâni mereu contactul cu sănătatea. Știu că nu e discuția preferată când ieși cu fetele în oraș sau când stai cu colegii dimineața la cafea. Știu că singura dată când intră sănătatea în discuție este despre ce orori ai mai petrecut prin spitale când ai fost forțată de împrejurări să dai nas în nas cu medicii.

Nu clătina din cap. Ştiu că faci, la o scară mai mare sau mai mică, măcar unul din lucrurile de mai sus. Ştiu, pentru că întrebarea pe care o pun cel mai des, întrebarea care ar trebui gravată pe faţada tuturor spitalelor este: „de ce, maică, ai venit atât de târziu la spital?”

“Păi, pentru că nu vreau să merg într-un așezământ în care frica de boală e mai mică decât frica de surpare/cădere în gol. Pentru că mi-e mai frică de ce boli iau de acolo decât de ce boli dau. Pentru că medicii în general sunt grăbiți, plictisiți, nu explică, nu mă bagă în seamă și vorbesc urât. Pentru că undeva, în adâncul minții, de fapt îmi este frică de rezultatele controlului. Dacă eu  chiar am  ceva? Pentru că nu vreau să-mi schimb stilul de viață. Pentru că nu vreau să mă schimb eu. Pentru că poate nu înțeleg că alegerile de acum vor avea repercusiuni mai încolo.”

Este o zicală, „dă-mi doamne sănătate, că belelele curg.” Problema este că la noi și sănătatea este o belea. Știu foarte bine că spitalele de stat arată cum arată, că “medicii buni pleacă și că cei care rămân sunt supra-solicitați și sub-plătiți”, că programele de prevenție la noi sunt aproape inexistente.

Dar întrebați-vă: într-o țară unde este evident că autoritățile lucrează mai mult împotriva populației decât pentru ea, în cine să ne punem speranța pentru un viitor mai bun? Normal că în noi.

Schimbarea trebuie să vină de la noi. Din noi. Din fiecare. În primul rând, pentru că suntem egocentrice. Pentru că ne iubim, trebuie să avem grijă de noi. În al doilea rând, pentru că nu e chiar un capăt de țară. Veți citi în următoarea lună cât de ușor este să aveți grijă de sănătatea voastră. Cât de simplă poate fi prevenția multor boli și, nu în ultimul rând, cât de nestresantă poate fi o vizită la medic.

Cu o floare nu se face primăvară, dar mai mulți boboci fac o câmpie înviorătoare. Deci, hai să vorbim deschis și optimist despre sănătate!

Belva, sănătoasă în fiecare zi!

health-map

Sursa foto: globalhealthcheck.org

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.