argilă
Tinerețe fără bătrânețe de la Ana cea cu… argilă
February 26, 2017
Povestea cizmarului
February 28, 2017

Calorifere din fontă sau calorifere din aluminiu?

calorifere

Tot aud în jurul meu oameni care zic că de abia așteaptă să vină primăvara, ca să nu mai plătească atât pe facturile exorbitante. Și eu vreau să vină primăvara mai repede, dar motivul meu nu are nici o legătură cu facturile. Eu pur și simplu vreau să vină primăvara mai repede pentru că iubesc anotimpurile calde. Oricum, se pare că mă încadrez la facturi normale și, conform articolului de aici, am făcut alegerea corectă în materie de calorifere, așa că nu aș putea să invoc același motiv cu oamenii menționați mai sus.

Atunci când ne-am mutat la casă și a trebuit să cumpărăm de toate, am învățat că există trei materiale principale din care sunt făcute caloriferele: fontă, aluminiu și oțel. Evident, ai mei ne-au spus să luăm calorifere din fontă, că fonta e fontă și că rezistă mai mult, iar căldura nu se risipește așa de repede. Cred că toți am avut în copilărie calorifere de fontă. Eu îmi aduc aminte cu groază cum trebuia să le curăț de praf în fiecare sâmbătă și cât de greu era. Iar, când era curățenia generală de Paște și de Crăciun, le spălam cu o perie înmuiată în apă și soluție de curățat. Aveam oroare de spălatul caloriferelor tot așa cum uram să pieptăn franjurile la covoare și să le aranjez frumos după fiecare sesiune de curățenie săptămânală.

De câteva ori țin minte că m-au pus ai mei să le vopsesc, pentru că ruginiseră și nu mai arătau bine. Și, oricât de mult îmi plăcea mie să pictez sau să vopsesc, să vopsești un calorifer de fontă printre elemente este chin curat! Mai țin minte că de câteva ori s-au înfundat și nu mai încălzeau bine, așa că tata le aerisea. Nu o dată s-a întâmplat ca apa din calorifere să țâșnească și să ne trezim cu pereții uzi și parchetul plin de apă, oricât de atent era tata în acele momente.

Mi-am adus aminte cu ușurință de toate acele momente din copilărie în care mă ocupam de „îngrijirea” caloriferelor de fontă și am stabilit că ne luăm mai mult ca sigur calorifere din aluminiu. Am calculat de la început câte avem nevoie, le-am instalat în așa fel încât să nu fie nici prea cald, nici prea frig și, uite așa, nu am avut niciodată probleme cu încălzirea sau cu facturile prea mari. Și stau la casă și am copil mic.

Important cred e ca atunci când îți cumperi calorifere să vorbești mai întâi cu cineva avizat, să le achiziționezi de la un magazin de încredere, să le alegi în funcție de tipul casei și de nevoile familiei și să lași pe cineva specializat în asta să ți le monteze așa cum trebuie.

Acum aș vrea să știu: Voi ce întâmplări aveți de povestit la capitolul calorifere, fie că sunt din fontă, fie că sunt din aluminiu?

Foto: praktiker.ro

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.