Puțină curte nu strică niciodată
September 30, 2014
Uităm de micile detalii
October 1, 2014

Calități, defecte, etichete

I-am spus cuiva de curând că nu cred că oamenii au calități și defecte. S-a uitat la mine mirat de parcă nu înțelegea de pe ce planetă vin. Da, e un lucru foarte clar pentru mine și asta pentru că nu îmi plac reducerile… în ceea ce-i privește pe oameni. E adevărat că mă încântă când perechea de pantofi pe care am admirat-o o toamnă întreagă de la distanță devine acceptabilă și pentru portofelul meu însă la oameni prețul de pe etichetă ar trebui întodeauna să conțină un infinit de numere care nu se reduc nicicum.

De ce nu cred în această împărțire? Pentru că ar trebui înmulțită cu procentul subiectiv al celui care cataloghează ceva ca fiind calitate sau defect. Ne uităm la celălalt și decidem brusc că nu e normal să fie atât de deschis și de înțelegător cu ceilalți. Cum să îi lași să fie cum doresc ei când calea ta e cea mai bună? Ca un adevărat deschizător de drumuri sau lider ce te crezi, deseori consideri că doar tu știi ce înseamnă calitatea de a fi bun, defectul de a nu te lăsa călcat în picioare de ceilalți, diferența dintre tine și ei fiind faptul că tu recunoști ușor ipocrizia. Ce e curios în orice am observa în ceilalți e că vedem pentru că ne este familiar. Recunoaștem deoarece cunoaștem! Atunci când văd că celălalt e o persoană egoistă e pentru simplul fapt că recunosc egoismul, îl știu, face parte și din mine. Nu poți să cataloghezi ceva decât dacă știi că există și pentru că, la un moment dat, a devenit o convenție socială de care toată lumea a aflat.

Nu e o noutate pentru nimeni că suntem subiectivi până la ultima celulă a ființei noastre. Decidem rapid ce nu ne convine și acționăm după un impuls pe care mai apoi îl regretăm. Îi judecăm pe cei pe care i-am iubit cândva cu cea mai mare ușurință și îi apreciem pe cei pe care nu îi cunoaștem doar pentru că par altfel. Calitatea este atât de căutată încât nici dacă ne-ar lovi peste față nu am mai recunoaște-o. În schimb, defectul e atît de prezent încât ne identificăm cu el zilnic.

Nu cred în calități și defecte pentru că nu există decât pentru că le permitem.

Sursă foto: Facebook

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.