Meserii pe care nu le-aş putea avea niciodată
October 8, 2012
Astăzi stau la poveşti cu mama!
October 9, 2012

Cȃt de ignorant poate fi un om?

Nimeni nu s-a născut ȋnvăţat. Însă toţi ne-am născut cu un creier şi cu neuroni. Din nefericire nu avem toţi aceleaşi posibilităţi sau aceeaşi dorinţă de a ȋnvăţa. Avem atȃtea oportunităţi ȋn jurul nostru de a ne dezvolta, de a deveni mai buni, mai deştepţi, mai descurcăreţi. Şi atunci de ce oare cei mai mulţi oameni aleg să fie atȃt de ignoranţi?

Am auzit undeva demult o vorbă care suna cam aşa: „Încearcă ȋn fiecare zi să ȋnveţi ceva nou. Şi astfel nici o zi nu va fi pierdută.” Acesta este un principiu după care ȋncerc să mă ghidez pe cȃt posibil. Fie că am ȋnvăţat un cuvȃnt nou sau am ȋnvăţat ceva nou despre oameni. Nu pot ȋnţelege persoanele care se complac ȋn situaţia de a fi ignoranţi, de a refuza să ȋnveţe, de a spune „eu nu ştiu să fac asta”, mai ales ȋn cazul ȋn care nu vorbeşti de a construi rachete sau de a analiza compoziţia atomului. Cum poţi să treci prin viaţă fără ca măcar să fi citit măcar o carte? De ce să alegi să te uiţi la emisiuni de doi lei sau să citeşti reviste de tip can-can ȋn loc să pui mȃna să răsfoieşti o carte? Poate aşa mai ȋnveţi să legi două propoziţii şi mai ajuţi neuronii ăia să nu se plictisească.

Concluzie: nu-mi plac oameni proşti şi ignoranţi! În special cei care au oportunitatea de a citi o carte, de a merge la o piesă de teatru, de a vedea un film interesant. Şi care ȋşi pierd timpul uitȃndu-se la televizor, citind presă ieftină şi făcȃnd politică la colţ de stradă.

Eu ştiu că puteţi mai mult, aşa că hai, puneţi mȃna şi serviţi şi puţină cultură. Eliminaţi informaţiile de tip „junk” din meniul vostru zilnic. Măcar de dragul vostru, dacă nu de al meu. Căci vă mai aud cȃnd deschideţi gura şi ȋmi vine să fug mȃncȃnd pămȃntul. Aviz amatorilor!

Sursă foto: zazzle.com

Share

4 Comments

 1. Andrei says:

  Intrebarea din titlu e de om care arata cu degetul. Mai relevant cred ca ar fi: de ce aleg oamenii sa fie ignoranti?

  Iar la asta pot sa raspund pentru ca sunt unul care face astfel de alegeri: “pentru ca in ignoranta mea, mi-e bine”.

  Faptul ca tie sau altuia nu-i e bine langa un ignorant iarasi nu e relevant. Pai cine te-a pus pe tine sa citesti. Ne-am nascut frumosi si perfecti in ignoranta noastra si pe tine te-a apucat dezvoltarea. E vina ta – tu ai facut ceva sa strici paradisul, tu ai muscat marul nu eu.

  Care e diferenta intre tine si mine, ignorantul. Tu ai un job, eu am un job. Tu ai prieteni cu care vorbesti – si eu am. Tu ai o viata, eu am. Daca vreau fac si un blog al prostiei si ignorantei, sa am si eu unde scrie. Faptul ca tu poti vorbi despre niste carti pe care eu nu le-am citit – si eu iti pot explica secrete ascunse ale mancatului de seminte la care nici nu visezi.

  Ce face ca ceea ce esti/stii tu sa fie mai bun decat ce sunt/stiu eu? Pana nu-mi raspunzi la intrebarea asta degeaba imi explici ca nu-ti place de prostul si ignorantul din mine. Legea nu interzice prostia si ignoranta, calomnia insa …

 2. Zana says:

  Andrei, definiţia de ignorant are două ȋnţelesuri ȋn DEX:
  1. Care vădește lipsă de cunoștințe sau de practică într-un anumit domeniu;
  2) Care este lipsit de instruire și de cultură ELEMENTARĂ;

  Eu m-am referit aici la persoanele ce nu au cultură elementară. Care stiu că limba romȃnă are diacritice şi nu le folosesc, pentru că le este prea lene, care nu ştiu să utilizeze ȋn mod corect semnele de punctuaţie şi folosesc aşa cum spunea Ines ,, pentru ghilimele, etc. Iar dacă tu compari ca şi cunoştinţe de bază: cititul unei cărţi cu mȃncatul de seminţe atunci ȋnseamnă că suntem pe baricade total diferite. Şi că bineȋnţeles, vedem lucrurile ȋn moduri diferite. Iar ȋn ceea ce priveşte calomnia, nu am spus nume sau nu am arătat persoane ȋn mod expres pentru a se numi calomnie. Ci am criticat un anumit grup de oameni necunoscuţi, dar care există şi care se comportă ȋn acest mod.

 3. Larisa says:

  Ii dau perfecta dreptate Zanei. Am intalnit oameni care dupa ce i-am cunoscut cat de cat, aflam ca pur si simplu nu se pricep la nimic pentru ca nu faceau nimic: job nu, filme nu, engleza cat sa te descurci cat de cat nu, cunostinte despre un telefon/calculator nu, documentare/filmulete celebre youtube/stiri care au inconjurat lumea nu etc. etc. Ceea ce taie 80% din ce poti vorbi cu un om pana la urma. Oameni care stiu doar de viata cotidiana a lor, a familiei, a prietenilor. Si a Biancai Dragusanu. Mie imi place sa schimb idei si sa aflu si eu lucruri noi de la un om. Sa ma documentez mai bine cand un subiect imi atrage atentia.
  Andrei, diferenta de care pomenesti tu consta in calitate: normal ca un ignorant are si el un job, o viata, prieteni. Dar analizeaza calitatea lor 😉

 4. Ines Prodan says:

  Cred că Andrei se referea la oamenii cărora le este bine în ignoranța lor pentru că realitatea lor este formată din oameni, lucruri și locuri la fel ca ei. Din păcate pentru noi, un articol pe Belva nu le va deschide ochii.

  Pe de altă parte, în lume au existat întotdeauna diferite categorii de oameni. Ignoranții sunt o astfel de categorie. Dacă nu ar fi, noi nu am mai avea termen de comparație :).

  Eu zic să-i lăsăm să trăiască în ignoranța lor călduță și să ne vedem de treburile noastre :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.