Hai la plimbare!
September 24, 2010
La radio …
September 24, 2010

Pascal Bruckner, ”Luni de fiere”: o carte pe care o recomand doar dacă ai nervii tari

Încă de când am citit Copilul Divin am rămas cu impresia că Pascal Bruckner are o minte  bolnavă. Și, totuși, se pare că nu mă pot opri din a-l citi.

Luni de fiere este, în concepția autorului, o carte despre prototipul cuplului modern, adică acel cuplu care ”are nevoie de o anumită intensitate. Și această nevoie duce uneori la dorința de a se separa atunci când intensitatea nu mai este mulțumitoare. Deci cuplul modern își iubește propria criză, lucru care îi explică fragilitatea”.

Cuplul modern este reprezentat în carte de perechea Franz-Rebecca, iar parcurgerea etapelor iubire intensă – iubire bolnavă – monotonie – plictiseală – răutate gratuită – indiferență este ilustrată prin intermediul unei povești pe care Franz i-o relatează lui Didier pe un pachebot în drum spre India.

Încă de la început trebuie să vă avertizez că 70% din această carte a fost citită cu o profundă expresie de dezgust pe față deoarece, cel puțin în etapa ”iubire bolnavă” a relației lor, Franz și Rebecca au depășit orice limite pe care mintea unui om normal (sau, cum ar spune Franz, mintea unui om mult prea baricadat de propriile inhibiții) și le-ar putea imagina; de la sado-masochism, până la urofilie și chiar scatofilie, totul este descris în detaliu în carte, ca o metaforă a iubirii supreme, aceea care depășește barierele de orice fel.

Trecând peste toate aceste amănunte ce îți pun la încercare intestinele, autorul surprinde, ce-i drept, într-un mod mult prea exagerat, o poveste de iubire ciudată, pe care, dacă nu ești foarte deschis la minte, nu ai putea să o înțelegi. Practic, oamenii ăștia au făcut DE TOATE și, atunci când nu le-a mai rămas nimic de făcut, au început să-și facă rău unul altuia.

Una dintre ideile susținute foarte bine în carte și care mi s-a părut foarte interesantă este aceea că omul are o capacitate extraordinară de autodistrugere care funcționează mult mai bine la cei care nu au, de la bun început, foarte multă încredere în forțele proprii. Acesta este motivul pentru care Franz a reușit, prin simpla putere a cuvintelor, să îi provoace Rebeccăi cele mai urâte reacții în organism, reacții care au avut un efect foarte puternic asupra înfățisării sale.

Citat care mi-a plăcut:

”Soții sunt doi frați siamezi pentru care universul, oricât de pașnic ar fi, este încă plin de amenințări și de dezordini: de aceea nu-și permit decât o singură îndrăzneală: să deschidă radioul, să-și pună papucii, să treacă la masă”.

După cum spuneam, recomand această carte numai dacă ai nervii de fier și dacă nu ești o persoană foarte ușor impresionbilă. Și, dacă o citești și îți place, pot să-ți mai povestesc și despre Copilul Divin sau, mai nou, despre Hoții de frumusețe. Am I a sick human being? :-S

Share

24 Comments

 1. Ana-Maria says:

  eu recunosc ca m-am apucat de cartea asta acum cativa ani la recomandarea cuiva si am renuntat dupa aproximativ 100 de pagini. pur si simplu nu puteam sa mai citesc. e singura carte la care am avut o reactie atat de puternica de dezgust. poate am sa imi fac curaj intr-o zi sa o reiau 🙂

 2. Ines Prodan says:

  Eu cred că sunt mai masochistă așa… Dar, într-un fel ciudat și bolnav (poate), chiar îmi place Bruckner.

 3. Na, ca foarte curioasa m-ai facut! Sper sa o gasesc de imprumutat 😀

 4. Ines Prodan says:

  Ți-o împrumut eu dacă vrei 🙂

 5. Paul says:

  Buna fetelor! Eu am citit cartea, am vazut filmul(de cel putin 2 ori) si mi-a placut mai mult cartea clar! Imi face curaj sa citesc si Copilul Divin – o voi achizitiona zilele acestea…
  Week-end placut fetelor!

 6. Ines Prodan says:

  N-am știut că s-a făcut și film (oricum, nu prea îmi place să mă uit la un film care s-a făcut după o carte pe care am citit-o).

  Recomand și Copilul Divin – mai ales că deja ai copil, deci nu are cum să te influențeze :)).

 7. Paul says:

  Dupa ce ies de la birou mi-o voi cumpara, si asa am luat salariul 🙂 Imi fac un cadou 🙂

 8. […] This post was mentioned on Twitter by ines prodan, Belva.ro. Belva.ro said: Azi avem o recenzie la Bruckner făcută de @ines032 Bineînteles, doar dacă aveti nervii tari http://bit.ly/9II5L0 […]

 9. raluca says:

  Daca vrei sa te convingi cat de bolnav e Bruckner, citeste “Hotii de frumusete” (carte premiata in 1997 – Premiul Renaudot)…

 10. Ines Prodan says:

  Tocmai m-am apucat de ea si ma astept la ce e mai rau. Revin cu impresii.

 11. raluca says:

  Mie sincer mi-a placut “Hotii de frumusete”. E nascocita de o minte bolnava, care sfideaza si exploreaza cele mai intunecate cotloane ale constientului si subconstientului… Dar toacmai asta ma fascinat…
  Ca sa nu mai vorbim de bogatia stilului…

 12. […] Centrul Comercial Felicia sa te intalnesti cu Ines! Tot ea mi-a imprumutat acum cateva zile cartea Luni de fiere – Brukner. Adorm in fiecare seara cu cartea sub perna. V-ati prins: e o […]

 13. Paul says:

  Ok. Am citit “Copilul Divin” – mi s-a parut ciudat si interesat in acelasi timp, iar pe alocuri aiurea 🙂

 14. Ines Prodan says:

  Așa este. Doar e vorba despre Bruckner, nu? 🙂

 15. Paul says:

  Nici nu ma asteptam la altceva 🙂

 16. Ana says:

  Tocmai am terminat de citit cartea. Nu am nervii tari de felul meu :)) dar mi-a placut.
  De la iubire la ura e doar un pas. In carte este descrisa f bine phihologia barbatului care crede ca iubeste cand i se pune pata pe o femeie care se lasa greu dar si psihlogia femeii care iubeste din toata inima, daruindu-se total…. apoi urand total. Frumos. O a doua carte de Bruckner nu as mai avea taria s-o citesc. Mi-ajunge UNA in viata asta. Deocamdata… mai apoi cine stie!? 🙂

 17. andreea says:

  Daca doriti sa va schimbati viziunea asupra autorului si sa gasiti un alt Bruckner cititi “Palatul chelfanelii”, e o carte foarte spumoasa si usor de citi, e adevadar ca am citit-o dupa ce am citit luni de fiere si mi s-a parut…”poezie” pe langa prima carte citita.

 18. Ines Prodan says:

  Am citit ”Palatul chelfănelii” și mi-a plăcut. Ce-i drept, l-am citit înainte de ”Luni de fiere”, deci într-o ordine mai firească :).

  Mi s-a părut amuzant la început și revoltător, pe măsură de am parcurs cartea.

 19. Gabriela says:

  “Am I a seek human being? :-S” First of all, e “sick”, nu “seek”, iar raspunsul este: “Nu, nu esti o persoana bolnava pentru ca ai citit si ti-a placut “Luni de fiere.” E o carte greu de digerat pentru cine are prejudecati, nu incurajez neaparat comportamentele evocate in carte,insa trebuie sa ai mintea deschisa pentru a citi cartea si a-i vedea valoarea. Cartea este mult mai buna decat filmul, asa mi se pare, poate si pentru ca am citit prima data cartea si imi imaginam ce se intampla mai departe, desi e schmbat scenariul pe alocuri. I strongly recommend the book. E de gasit si in format electronic, pentru cei mai comozi. Enjoy!

 20. Ines Prodan says:

  Am citit de atâtea ori articolul ăsta și niciodată nu mi-am dat seama că am scris grești cuvântul :). Am corectat, mulțumesc :D.

 21. […] faţă de aproapele este o altă carte pe care am citit-o printre degete. Este genul de carte care te lasă cu gura căscată în faţa ideilor pe care o minte de om le […]

 22. V. says:

  Exceptionala cartea. O recomand tuturor celor cu deviante spre perversiuni. O scala cu gradele de perversitate la care poti ajunge. Fiecare se opreste unde vrea pe aceasta scala.. altii merg pana la capat.

 23. malasorte says:

  eu cred ca autorul a vrut sa arate ce inseamna,,a rezista,, intro relatie.pervesiunea sub o forma sau alta se afla in mintea noastra,femei sau barbati.dupa ce ai facut totul intro relatie,intervine rutina care ,,coace,,.asa ne facem rau unul altuia si asta e partea cea mai scarboasa din povestire,nu ceea ce faceau ei in intimitatea lor. autorul arata slabiciunea caracterului omului,distrugerea morala si fizica nu pervesiunile din mintea lui pe care le pune in practica la un moment dat.prosperitatea si bunasterea duc in final la distrugere si e pacat.asta nu mi-a placut din ce am citit:slabiciunea,rautatea,distrugerea.MALASORTE

 24. Gabriela says:

  Malasorte, nu cred ca vreodata s-a ajuns ca cineva sa exploreze totul intr-o relatie, intotdeauna sunt loc si resurse de mai mult, ajungi la rutina in masura in care te agati doar de anumite lucruri. Iar distrugerea morala si fizica, cum spui tu, prin ce se manifesta in carte daca nu prin acest mijloc, al perversiunilor? enlighten me.
  Daca nu ti-a placut slabiciunea, rautatea si distrugerea, inseamna ca nu ti-a placut deloc cartea, ha-ha. Ow, ow, cat costa o cratima de la “intro” la tine? cam mult, pare-se, de nu o folosesti.