Lupta mea nesfârșită cu celulita
September 1, 2010
Gândeşte în afara cutiei
September 1, 2010

Belva Ann Bennett Lockwood

Tânăra Belva Ann

Belva Ann Lockwood este femeia care a dat numele acestui blog colectiv. Ne-a plăcut la nebunie viața ei și ceea ce a putut să realizeze, motiv pentru care ne-am decis să scriem unite sub numele ei.

Belva Ann Bennett a fost născută pe 24 Octombrie 1830 în Royalton, New York și a fost avocat, politician, învățător și autor. La 14 ani preda la școala primară din localitate, iar la 18 ani s-a căsătorit cu fermierul Uriah McNall. Acesta a murit în 1853 de tuberculoză, după 3 ani de la nașterea fiicei lor, Lura.

Aflată în postura de a fi singură, cu un copil și fără bani, Belva a înțeles imediat că are nevoie de o educație mai bună pentru a se putea întreține pe ea și pe fiica sa. Așa că a aplicat la Seminarul Genesee Wesleyan pentru a se pregăti de colegiu. Chiar dacă toată lumea a privit-o cu scepticism pentru că în general femeile și mai ales văduvele nu tindeau spre o educație mai înaltă, ea nu a renunțat la această idee și a mers victorios mai departe.

Belva începe să studieze 

În 1857 a absolvit colegiul cu onorii și a devenit în scurt timp directoarea Școlii Lockport Union. Era o funcție cu multe responsabilități, însă Belva și-a dat repede seama că fie dacă predă fie dacă este directoare, este plătită cu jumătate din cât câștigă colegii ei bărbați de pe aceleași poziții.

Cât a stat la Genesee a deprins dragostea pentru Drept prin intermediul unui profesor care oferea cursuri private. Din acest moment și-a dat seama că vrea să învețe mai mult în acest domeniu și să lupte pentru a egaliza plățile dintre femei și bărbați.

În următorii ani a avut mai multe locuri de muncă, toate ca directoare sau profesoară la diverse instituții de învățământ pentru fete. Când a condus Școala de Fete din Owego, New York, a cunoscut-o pe activista pentru drepturile femeilor Susan B. Anthony, care i-a schimbat foarte mult filosofia educațională.

Amândouă erau îngrijorate de toate restricțiile pe care le aveau femeile și de faptul că școala le pregătea pentru o viață domestică, cu o educație limitată. Influențată de Susan, care susținea oferirea unor oportunități de educație mai variate pentru femei, inclusiv cursuri de business, Belva a extins curicula de la școlile în care preda sau era directoare, introducând cursuri specifice pînă atunci bărbaților: vorbitul în public sau sportul.

 

Belva se recăsătorește și urmează Dreptul

Pe parcurs, Belva a devenit din ce în ce mai hotărâtă să studieze Dreptul decât să continue să predea, motiv pentru care a părăsit New York-ul. În 1866, Belva și Lura s-au mutat la Washington, considerat centrul puterii Statelor Unite și locul potrivit pentru a dezvolta o carieră de succes în justiție.

Pe perioada studiilor de Drept, a deschis o școală privată mixtă, lucru destul de neobișnuit la mjlocul anilor 1860, când clasele de elevi erau împărțite după sex.

În 1868, Belva s-a recăsătorit, de data aceasta cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea. Reverandul Ezekiel Lockwood era un veteran al Războiului Civil, ministrand baptist și dentist. Au avut împreună o fiică, Jessie, care a murit înainte să împlinească 2 ani. Era un bărbat cu puternice convingeri asupra drepturilor femeii și și-a susținut întotdeauna soția să învețe și să practice meseria pe care și-o dorește.

Prin 1870 a aplicat la Universitatea de Drept din Columbia, însă a fost respinsă pe motiv că ar reprezenta o distragere a atenției în rândul studenților bărbați. A fost admisă însă la Universitatea Națională de Drept (în prezent, Universitatea de Drept George Washington), alături de alte femei doritoare să învețe această meserie.

Deși a absolvit cursurile în mai 1873, Universitatea nu a putut să elibereze diplomă unei femei. Fără această diplomă, ea nu putea să intre în barou. Așa că a scris o scrisoare Președintelui Statelor Unite ale Americii, Ulysses S. Grant, cerându-și dreptul de a primi o diplomă și de a practica dreptul. După o săptămână, la vârsta de 43 de ani, și-a primit diploma.

 

Avocata Belva 

A fost admisă în baroul de la Washington, însă a întâlnit nenumărate obstacole venite din partea bărbaților care nu aveau încredere în ea. Când a încercat să intre la baroul din Maryland, un judecător i-a spus că însuși Dumnezeu a hotărât că femeile nu sunt egale cu bărbații și niciodată nu vor putea fi. Când a încercat să ofere un răspuns, judecătorul i-a replicat că nu are voie să vorbească și a dat-o afară din sala de judecată.

În acea perioadă, femeile măritate aveau un cu totul alt status față de femeile singure. Cele măritate nu aveau voie să dețină afaceri sau proprietăți, să țină bani sau să nu fie subordonate bărbatului. De aceea, mulți judecători s-au folosit de statusul ei pentru a-i refuza prezența în sălile de judecată.

Cu toate acestea, Belva a practicat câte puțin această meserie și a câștigat multe cazuri, până când chiar și cei care încercau să o distrugă au început să o vadă ca pe o femeie competentă. A devenit cunoscută ca avocat pe problemele femeilor, rezolvând multe aspecte precum egalitatea plăților sau protecția în fața legii a femeilor căsătorite sau văduve.
În 1879 a devenit prima femeie avocat membră în Baroul Curții Supreme a Statelor Unite. Și asta pentru că Congresul i-a acceptat după mulți ani de luptă propunerea de lege, astfel încât orice femeie avocat să poată practica în orice sală de judecată. La sfărșitul anilor 1880, a devenit prima femeie avocat care a susținut un caz în fața Curții Supreme. A candidat la președenție în 1884 și 1888, fiind prima femeie care a apărut pe buletinele oficiale de vot.

 

Belva candidează la Președinție 

A candidat la Președinție din partea Partidului Național a Drepturilor Egale, fiind totodată și Președinta Uniunii Păcii Universale. Reprezentând un partid nu prea important, fără un suport real, Belva nu avea șanse prea mari de reușită ca Președinte al Statelor Unite. Cu toate că femeile nu aveau voie să voteze și presa era împotriva ei, Belva a strâns totuși 4.100 de voturi. În 1884, un articol din Constituția Atlantei făcea referire la Belva ca fiind ”bătrâna doamnă Lockwood”, atenționând bărbații de pericolul ”regulei juponului”.

 

Belva scrie și vorbește despre drepturile femeilor și pace mondială

Belva Ann Bennett Lockwood a fost o scriitoare foarte respectată, care a scris multe eseuri despre sufragiul femeilor și despre nevoia egalității de șanse pentru femei. A apărut în multe publicații, printre care: Cosmopolitan, American Magazine of Civics, Harper’s Weekly și Lippincott’s. A fost o activistă a Asociației Naționale Americane a Sufragiului Femeilor, a Partidului pentru Drepturi Egale și a Asociației Naționale a Femeilor din Presă.

Crezând cu tărie în ideea de pace modială, a co-editat jurnalul ”The Peacemaker”, făcând parte din Uniunea pentru Pace Universală.

 

Belva moare, însă rămâne în memorie prin onoruri

După o carieră de 43 de ani ca avocat, Belva a murit pe 19 mai 1917, la vârsta de 87 de ani. După moartea sa, a primit multe onoruri:
– Universitatea Syracuse a premiat-o cu un doctorat în Drept în 1908;
– S-au format multe comunități de femei care îi poartă numele: Belva, West Virginia, California, New York, The Hamlet of Lockwood. Multe femei și-au botezat copiii cu acest nume;
– Căpitanii de vas și-au denumit navele după ea;
– În timpul celui de-al doilea Război Mondial, vasul Liberty Ship USS Belva Lockwood a fost botezat după ea;
– Galeria Națională de Portrete din Washington găzduiește un portret al său din 1908;
– În 1983, Belva a intrat în Expoziția Femeilor Celebre din America din Seneca Falls, New York;
– În 1986, Serviciul Poștal al Statelor Unite a onorat-o printr-o serie de timbre ”Americani Celebri”;
– În 2010, un grup de femei din România creează blogul colectiv pentru femei care îi poartă numele – Belva.ro

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

2 Comments

  1. […] ce Belva? Numele a venit ca o inspirație pentru ceea ce a fost Belva Ann Lockwood, prima femeie din istorie care a candidat la funcția de președinte al unei țări, prima femeie […]

  2. […] de atitudine sau de comportament la oamenii din jurul meu. Așa s-a născut Belva.ro (de la Belva Lockwood, prima femeie care a candidat la președenție în SUA) și sloganul ”Răsfățată 365 de zile […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.