Bun venit în generația tatuaj!
February 5, 2014
Un motiv serios pentru care urăsc să merg la nunți
February 6, 2014

Azi mă uit la stand-up comedy

Adevărul e că românul iubește comedia. Suntem o nație care facem haz de necaz de când ne ascundeam prin codri și ademeneam inamici în mlaștini. Dar, ca orice pe lumea asta, și comedia a evoluat. Între anecdote, glume, bancuri, piese de teatru și-a făcut loc o „specie” relativ nouă de comedie,  stand-up comedy-ul.

Spun relativ pentru că și acum îmi amintesc cu mare plăcere cum stăteam cu ai mei copil fiind și mă uitam la Toma Caragiu. Avea altă denumire, dar „monologurile” lui erau ceea ce azi numim stand-up. Adică un om care stă în fața a mai mulți oameni și spune lucruri amuzante. Este o artă care mi se pare foarte dificilă. Vă dați seama ce greu este, să fii amuzant cel puțin o oră întreagă? Să faci un public întreg să hohotească până ce au febră musculară?

Nu e o regulă cum să faci oameni să râdă. Asta e frumos. Iar comedienii sunt atât de diferiți. Există stand-up pentru orice gust sau interes.

Spun „gust” pentru că sunt unii care au un stil mai acid, mai critic (mai pe gustul meu) dar sunt și alții mai ca Ion Creangă, mai bonomi, mai „drăguți”. Sunt unii care insultă, care înjură, care au un umor foarte direct sau, dimpotrivă, alţii care au un umor subtil, metaforic. Sunt unii care te fac să zici „vai, asta chiar se petrece undeva în lume” iar alții care te fac să exclami „uau, asta mi s-a întâmplat și mie!”

Spun „interes” pentru că sunt artiști de peste tot. Sunt oameni care au trăit în țări, culturi, medii, societății, cu educații și cu pasiuni diferite. De la temele alese și până la modul de abordare al umorului, universul stand-up comedy este foarte vast. Dar niciodată plictisitor. Și, întotdeauna, terapeutic!*

Iar dacă sunteți „începătoare” la stand-up, uitați aici o listuță cu artiștii mei preferați:

  • George Carlin – pentru stilul acid, critic și temele abordate (guvernul american, religia, birocrația, creșterea copilului etc.)
  • Eddie Izzard – pentru că e o apariție inedită (vă las pe voi să descoperiți de ce), care abordează teme ca genocidul sau colonizarea engleză cu un umor demisec englezesc
  • Dara O Briain – pentru ca interactioneaza cu publicul si discuta teme cotidiene, probleme cu care ne confruntam zi de zi
  • Dylan Moran – pentru descrierile savuroase ale barbatilor si femeilor mai ales in relatii
  • Russell Peters – pentru temel multiculturale
  • Maz Jobrani – pentru modul în care comentează lumea post 9/11 din perspectiva unui arab
  • Teo – pentru că este unul din cei mai buni comedieni români

 

*Cum m-a lecuit stand-up-ul de dureri atroce este o poveste pentru o altă dată.

Sursa foto: nooseandmonkey.com

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.