Renunț la tehnica amânării
January 14, 2015
Mi-a intrat Neptun în casă
January 15, 2015

Azi e despre RDJ

Cred că nu mai e nici o îndoială despre ce vorbesc aici, dar totuși, pentru a veni în întâmpinarea întrebării “Cine e RDJ?” voi specifica doar atât – Robert Downey Jr.
E cineva care nu știe cine e Robert Downey Jr.? Probabil unii din voi vor spune “Ăla din Iron Man” sau “Ăla din Sherlock Holmes”. Eu aș spune că e un om extrem de șarmant și inteligent, un multitalent – actor, producător, scenarist, cantautor și comediant. El e foarte conștient de toate și îi place să arate asta, părând un pic infatuat. Mai ales că de când e Iron Man pare că își joacă propriul rol. Dând la o parte masca și costumele, îl vezi pe Tony Stark, dar eu sunt uneori tentată să mă întreb dacă nu cumva se identifică și cu Robert Downey Jr. – miliardar, playboy, supererou.
E clar că omul știe să își facă intrarea, indiferent de evenimentul la care ia parte, și chiar dacă nu are un speech pregătit, ceea ce spune e întotdeauna bine structurat și lipsit de pretenții, inteligent și neapărat cu umor.
Îmi amintesc de adolescență, când la întrebarea “Care e actorul tău preferat?” răspunsul era prompt și precis: Robert Downey Jr. Asta ca urmare a rolului interpretat în comedia romantică Only You (1994), alături de Marisa Tomei, când mi-a picat cu tronc și nu mi-a mai trecut niciodată. Evident, atunci am fost impresionată de șarmul lui și de rolul în sine. Mai târziu, de-a lungul anilor urma să vizionez multe filme în care a interpretat roluri atât de diferite și care i-au lansat multe provocări. El le-a acceptat și s-a identificat cu fiecare personaj în parte, pasiunea lui și talentul aducându-i multe aprecieri, atât din partea publicului, cât și a criticilor de film, care l-au recompensat cu nenumărate nominalizări și premii.
Firea jucăușă de a performa pe ecran am descoperit-o și apreciat-o când am văzut și revăzut Chaplin (1992) – rol pentru care a fost nominalizat pentru premiul Oscar. Ulterior am descoperit că se descurcă foarte bine și cu accentele – australian în Natural Born Killers (1994) și britanic în seria Sherlock Holmes (2009, 2011), iar rolul unui negru, cu accent cu tot, a fost cel mai apreciat, inclusiv de critici, în Tropic Thunder (2008).
Nu intenționez să fac o înșiruire a filmelor și serialelor în care a jucat – asta puteți găsi oriunde, la o simplă căutare pe net. Azi nu vreau să văd un film cu el, deși nu refuz niciodată o doză din talentul și farmecul lui.
Azi mă răsfăț cu vocea lui Robert Downey Jr. Puțină lume știe că el cântă – voce, pian și tobe – și cântă bine. A înregistrat un album, destul de exclusivist în primă fază în ceea ce privește accesul publicului la el, intitulat The Futurist. Vocea lui sună ca o combinație între Bruce Springsteen și Sting, cu cel din urmă având și câteva colaborări. Pe mine m-a cucerit și din punctul ăsta de vedere, iar albumul sunt de părere că merită ascultat.
Deși a avut o perioadă în care a fost de multe ori închis pentru probleme legate de droguri și chiar a fost internat în mai multe clinici de dezintoxicare, a reușit să renunțe definitiv și s-a întors la treabă cu un tonus mai bun decât înainte și cu mai multă determinare, iar maturizarea lui s-a văzut în modul în care a interpretat fiecare rol în parte.

 

Curios e faptul că primul lucru pe care l-a făcut după ce a depășit problemele cu drogurile, a fost să îmbine cele două iubiri ale lui – actoria și muzica – filmând videoclipul piesei “I want love” a lui Elton John (și el un fost dependent), piesă cu un mesaj profund, în care se regăsește fiecare din ei, după problemele avute.
Așadar sper că v-am stârnit curiozitatea și vă invit să îi ascultați piesele lui Robert Downey Jr., să descoperiți încă o latură a lui care sigur vă va surprinde.

 

 

Sursă foto: 9gag.com

Share
Irina Butnaru
Irina Butnaru
O zgubilitică ce își pavează drumul prin viață cu intenții bune și zâmbete. Cam asta sunt eu. Împăciuitoare de cele mai multe ori și revoltată de nedreptăți atunci când le constat. Simt că tinerețea e o stare de spirit și nu are legătură cu vârsta, iar atunci când contextul permite, condimentez totul cu năstrușnicii și naivitate de copil. Sunt convinsă că totul se întâmplă cu un motiv și la momentul potrivit. Mereu în căutarea echilibrului și a soarelui de dincolo de nori, mă încăpățânez să văd partea pozitivă a oamenilor sau a situațiilor ce par a fi doar negative.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.