Ieşi la joacă?
December 1, 2010
Viorel Copolovici: Gătitul mă ajută să mă exprim
December 1, 2010

Astăzi spun “La mulţi ani România”!

Belvele spun “La mulţi ani tuturor românilor”! Pe lângă urări aveţi din partea noastră şi câteva gânduri şi sentimente legate de mândria de a fi român!

Amalia Lupăşteanu

Sunt mândră că sunt româncă pentru că avem costumele populare unice în lume, avem păstrată încă frumusețea naturală a femeilor, suntem printre puținele tări care mai țin la tradiție. În România se pune accent pe religie și omul, în această țară în care totul pare pierdut și fără soluție, omul este încă unul spiritual. Îmi iubesc țara și vreau să cred că mai sunt tineri care vor să facă o schimbare, care nu pleacă cu prima ocazie și care își doresc să ridice România. Sunt mândră că sunt bucovineancă, sunt mândră că sunt româncă.

Cătălina Chiuaru

Ce iubesc eu la România? Peisajele superbe, în orice anotimp, oamenii  de treabă, faptul că avem şi mare şi munte, avem castele şi mănăstiri de  o frumuseţe unică în lume, avem scriitori şi poeţi care au descris realitatea uneori cruntă în cuvinte memorabile, compozitori care au pus pe note trăirile cele mai profunde, că mâncarea de la noi are gust şi că poţi simţi aroma deosebită a merelor din grădină, că ne-am păstrat încă puri, că strămoşii noştri au apărat cu preţul vieţii lor acest minunat teriroriu. Îmi place că ne putem lăuda cu lucruri atât de diverse şi diferite. Iubesc limba română şi religia ortodoxă, Bucovina şi cântecele Sofiei Vicoveanca.

Şi deşi am văzut alte ţări poate mai cu moţ decât România, totuşi eu aici m-am născut şi aici am trăit cele mai frumoase clipe, alături de familie şi prieteni, aici am mers la şcoala şi aici am învăţat să fiu om. Şi dacă se leagă cineva de ţara mea, e vai şi amar!


Ines Prodan

Sunt mândră că pot împleti cuvintele aşa cum în nici o altă limbă, oricât de bine aş cunoaşte-o, nu aş putea s-o fac.

Si, mai presus decât orice, sunt mândră că am prieteni cu care pot purta conversaţii inteligente, cu care să nu trebuiască să mă pun de acord asupra unor termeni sau a unor conjuncturi istorice pentru a putea continua comunicarea şi, mai ales, care îmi înţeleg glumele.

Andreea Marc

Uneori sunt atât de furioasă pe situația României, încât îmi plâng de milă. Dar cum am fost obișnuită să văd doar partea plină a paharului, alung repede gândurile rele și mă bucur de lucrurile bune din România. De aceea, sar repede cu gura asupra oricui se ia de România.

De ce sunt mândră pentru că sunt româncă? Pentru că la noi școala e școală și în școala românească am învățat enorm de multe lucruri, comparativ cu alți tineri de aceeași vârstă cu mine din alte popoare; pentru că femeile noastre sunt absolut superbe și au o frumusețe aparte de la mama lor; pentru că ne-am întins valorile culturale și ne-am făcut cunoscuți în toată lumea cu nume sonore gen Brâncuși sau Eliade; pentru că avem o bucătărie cu mâncăruri grase și delicioase din care înțelegi ceva; pentru că excelăm în activități sportive și de ani de zile dăm lumii cei mai buni sportivi; pentru că avem în noi o combinație de sânge latin cu slav, ceea ce ne face deosebiți printre vecinii slavi; pentru că suntem creativi și găsim întotdeauna soluții la orice piedică, fiind angajați de cele mai mari firme sau instituții ale lumii; pentru că suntem mai ”căliți” și ne descurcăm în orice situație; pentru că e țara în care am fost născută și în care m-am format și așa cum e ea, bună sau rea, o iubesc și îmi place să descopăr oportunitățile care stau ascunse”.

Teodora Grigorie

Nu este o frază pe care o folosesc foarte des. Dar când apare sentimentul de mândrie, inima îmi bate cu putere.
M-au impresionat mereu campaniile realizate de Pro Tv de 1 decembrie, unde se vorbeşte despre români şi mereu am avut în cap cuvintele: „măi, oamenii aştia sunt de-ai mei!”.
Sunt mândră că trăiesc în România pentru că femeile sunt tratate totuşi cu respect (spre deosebire de lumea arabă). Îmi place limba mea maternă şi, chiar dacă o vorbim numai noi, pentru mine este specială, întrucât avem cuvinte care nu se pot traduce în alte limbi.
Mă mândresc că sunt româncă pentru că ştiu câte puţin din fiecare domeniu şi că mereu am fost învăţaţi să mergem cu fruntea sus înainte, indiferent de piedicile puse de alţii.
Aşa că, astăzi spun cu toată mândria care o am în mine: „La Mulţi Ani, România!

Clara Popescu

Ca să nu fiu eu Gică Contra, am să spun aşa: sunt mândră că sunt româncă pentru că aici e locul pe care-l voi numi mereu “acasă”; aici sunt oamenii pe care-i iubesc, iar româna e limba în care visez (aproape) tot timpul.

Sunt mândra că sunt româncă pentru că Brâncuşi şi Eliade tot români au fost şi pentru că am crescut frumos, cu Phoenix, “Cireşarii” şi “La Medeleni”, cu “Veronica” şi Dem Rădulescu, cu raţele şi vânătorii şi cu vacanţe de vară la ţară.
Azi mă mândresc că sunt româncă!

Zâna Tonegaru

Sunt mândră că sunt româncă pentru că avem nişte peisaje absolute magnifice, pentru că avem o istorie impresionantă, pentru actorii, scriitorii, muzicienii, pictorii, şi toţi oamenii talentaţi pe care îi avem. Mai sunt mândră de bucătăria românească autentică, sunt mândră de sarmalele, de tochitura şi de poale în brâu cum nu ai mai mâncat. Sunt mândră că oricât de greu ar fi şi oricât am suferi, noi tot iubim ţărişoara asta şi chiar de plecăm peste hotare tot aici ne simţim cei mai liniştiţi şi mai împliniţi. Am ajuns să înteleg de ce strămoşii noştri s-au sacrificat pentru ţara aceasta şi de ce s-au luptat atât să o întregească. La mulţi ani România!

Irina Flore

Sunt mândră ca sunt româncă şi îmi iubesc  ţara, chiar dacă nu sunt multumită de sistemul în care trăim în prezent, sau de cei care ne conduc. Sunt mândră de ţara mea pentru ca este o ţară bogata şi la concluzia aceasta am ajuns cutreierând-o şi nu doar invăţând geografie sau citind acest lucru în cărţi. Sunt mândră atunci când văd straini care ne vizitează şi care sunt cu adevărat impresionaţi de ceea ce găsesc aici. Am stat de vorbă de mai multe ori cu straini care au venit in Romania doar pentru a vizita aceste locuri, şi am fost plăcut impresionată de cât de mult se documentaseră şi cât de multe ştiau despre aceste ţinuturi, şi cât de curioşi erau să stie mai multe. In situaţiile de genul acesta chiar sunt mândra că sunt româncă, deoarece chiar avem cu ce să ne mandrim. Avem o ţară extraordinară din punct de vedere geografic  dar si o cultură şi o istorie impresionantă.

Georgiana Ciofoaia

sunt mândră că sunt româncă pentru că…

Numai românii au parte de tochitură cu mămăliguţă;

Am mâncat măcar o dată-n viaţă “Poale-n brâu”;

Numai o româncă ştie să bată cuie, să zugrăvească, să gătească şi să asculte muzică în acelaşi timp;

România are cele mai frumoase femei din lume, cele mai grijulii mame şi cele mai bune gospodine;
Mihai Eminescu, Caragiale, Brâncuşi şi Eliade s-au născut aici;

Dracula are sânge românesc;

Numai românii au un cimitir vesel;

Numai România este “The land of choice”;

Pentru ca numai România are BELVA!

Cristina Răciu

Sunt mândră de iile de borangic, de faptul că în nici o altă limbă nu mai există atâtea cuvinte care să denumească fulgii albi alcătuiţi din cristale de apă îngheţată – zăpadă, omăt, nea, ninsoare – sau vreun alt cuvânt perfect echivalent cu ceea ce exprimăm noi prin „dor”. Sunt mândră de magiunul de prune şi de dulceaţa de rubarbă, de colinde şi de doine, deAmintirile lui Creangă şi de Luceafărul lui Eminescu, de scrierile lui Steinhardt şi de solia pe care Eliade ne-a purtat-o în toată lumea cu Istoria religiilor. Şi mai sunt mândră de albastrul de Voroneţ, de Mânăstirea de la Săpânţa-Peri – cea mai înaltă construcţie de lemn din Europa, de faptul că găsim mereu puterea de a merge înainte. Sunt mândră că sunt româncă în acelaşi fel în care sunt mândră că sunt fiica mamei şi a tatei. Este ca şi cum aş spune că sunt mândră de ADN-ul sau de amprentele mele. Nu am nici un merit, mi-au fost dăruite. Aşa că sunt mândră, în fapt, de darul pe care l-am primit noi, toţi românii şi care merită să-l transmitem mai departe. La mulţi ani, România!

Mădălina Buzdugan

România. Româncă. Mândrie.

Nu mă voi ascunde niciodată după deget şi nu-mi va fi nicicând ruşine că sunt româncă. Indiferent de cum voi fi percepută, voi fi mereu recunoscătoare pentru oamenii şi locurile dragi de aici, pentru rădăcinile ce mi-au fost date şi pentru faptul că am primit un cadru în care să mă desfăşor.”

Nancy Samargiu


Trebuie să recunosc că tema aceasta este destul de delicată, cu dus şi întors, pro şi contra.

Însă pentru că (încă) trăiesc în România şi din când în când am momente de bucurie  şi de mândrie pentru că sunt româncă, iată şi de ce , sau mai exact datorită cui:

Victor Ion Popa:  Pentru piesele sale, Muşcata din fereastră şi mai ales Take, Ianke şi Cadâr, una dintre puţinele piese de teatru care vorbeşte despre înţelegere şi convieţuire între oameni indiferent de etnie.

Constantin Brâncuşi:  Nu cred că există persoană, român sau străin care  să nu fi auzit şi văzut Domnişoara Pogany, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului sau Coloana Infinitului.

Mircea Eliade: Deoarece „Istoria credintelor si ideilor religioase” este studiată în toate marile universităţi din lume!

Ion Luca Caragiale: Pentru mine, Caragiale este George Orwell al României. Scrierile sale fiind la fel de actuale acum ca şi atunci, asta ca să nu zicem de atitudinea neschimbată a politicienilor şi nu numai.

Toma Caragiu: Nu doar pentru că a fost aromân ca şi mine, pentru că în definitiv, trâind în România, suntem indiferent de etnie, cetăţeni români, nu? De ce Toma? Pentru că a fost, asemenea multor altor mari actori care au dispărut , din păcate, dintre noi, un actor excepţional, cu o uşurinţă cameleonică de la comedie la dramă şi vice versa, un om nemaipomenit care mi-a bucurat copilăria.

Voi cu ce vă mândriţi?

Share

9 Comments

 1. Cristina says:

  Bravo, fetelor! S-a acumulat atata patriotism pe centimetru patrat de site, incat sa ne ajunga pana anul viitor pe vremea aceasta! La multi ani, dragi Belve romancute! :*

 2. Andreea Marc says:

  @Georgiana =)) Să știi că avem vizitatori și din alte țări. Da, Belva s-a lansat în România și bucură români de pretutindeni.

 3. Irina says:

  La multi ani Romania!
  La multi ani romani!
  La multi ani Belvelor!

 4. Andreea Marc says:

  La mulți ani, Irina! 🙂

 5. Irina says:

  La mulţi ani şi ţie, Andreea! 🙂

 6. Nancy says:

  La multi ani, Romania! La multi ani fetelor!La multi ani, Belva!

 7. Clara says:

  La mulţi ani! 🙂

 8. […] ocazia zilei României mi-am dat seama că am niște prieteni de care nu-mi place deloc. Îmi pare rău că am constatat […]

 9. mogs says:

  I think this is among the most important info for me.
  And i am glad reading your article. But wanna remark on some general things, The site style is
  wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers