Banii mei. Banii tăi. Banii noștri
January 30, 2014
Spun DA căsătoriilor umaniste
January 31, 2014

Astăzi mă răsfăț cu o carte “special”

Nu cred că există domeniu în care recomandarea să nu funcționeze. Cerem recomandări cunoscuților pentru medic, frizer/coafor, banca cea mai bună cu care colaborează, restaurantul în care le-a făcut plăcere să mănânce, ce produse folosesc, filmele pe care le-au vizionat și le-au plăcut și, în fine….cărțile pe care le-au citit și au schimbat ceva în modul lor de a gândi și de a fi. O astfel de carte am găsit și eu printre cele patru puse în brațe de prietena mea. Este o carte pe care o citești în maximum o oră dar te schimbă pentru o viață. “Oscar și Tanti Roz” scrisă de Eric-Emmanuel Schmitt, un doctor în filologie, recompensat în 2001 de Academia Franceză cu Grand Prix du Théâtre, este genul de lectură după care simți că s-a schimbat ceva în tine.

Oscar este un copil în vârstă de 10 ani, bolnav de leucemie și care, accidental, află că mai are de trăit doar câteva zile. Tanti Roz, infirmiera care reușește să se apropie de copil, îi schimbă perspectiva asupra realității tragice ajutându-l, prin povești, să trăiască într-un univers în care timpul se dialată și o zi este egală cu 10 ani.

Astfel, Oscar ajunge ca în cele câteva zile rămase de trăit să treacă prin vărsta îndrăgostirii, să se căsătorească cu fata pe care o iubește nebunește, dar pe care o pierde și o regăsește ulterior. O viață adevărată de om mare, cu speranțe și dezamăgiri, cu planuri de viitor și râsete colorate într-o perioadă scurtă dar intensă. Îl găsește în acest timp pe Dumnezeu căruia îi trimite scrisori – copilăroase în exprimare, dar un bun aliat care te scapă de singurătate și în care te poți încrede.

Este o carte care te face să reflectezi și să te gândești așa cu frică ce ai face tu, eu, oricare dintre noi dacă am afla că mai avem de trăit doar câteva zile? Ce lucruri am face mai întâi – am plânge de durere sau am avea tăria să trăim frumos și intens restul de vreme rămas. Ar mai conta în astfel de cazuri un job bun, o pereche scumpă de pantofi, o casă mare, o mașină de ultimă modă? sau am încerca să găsim pacea sufletească și împăcarea cu noi înșine înainte de a închide ochii pe această lume?

Sursa foto: afk5min.com

Share

1 Comment

  1. Dana says:

    Negresit am sa citesc cartea asta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.