Farmecul jocurilor de societate
January 12, 2016
adrian mazilu
Adrian Mazilu sau cum omul de vânzări poate face diferența
January 12, 2016

Ce faci când e ambuteiaj?

ambuteiaj

Cu taxiul prin ambuteiaj

Ieri, în taxi. Ca de obicei, ajuns pe strada mea, taximetristul începe să se plângă de drum, de trafic, de sistem, de politicieni… știți voi, cum se plânge orice român de tot ce îl înconjoară. Ieșim de pe strada mea și ajungem pe bulevard, unde dăm de ambuteiaj. Și acolo începe să se plângă iar de sistemul de călătorie al mijloacelor de transport în comun, dar și de traficul infernal provocat de prima zi de școală și de vremea nu prea bună de afară. Și îmi spune că a locuit mult timp în Spania și că acolo era o bandă specială pentru autobuze și taxiuri, că lumea era mult mai civilizată, că sistemul urbanistic era mult mai bine pus la punct etc. etc. etc. Și m-a provocat la o discuție pe tema asta, iar eu i-am povestit de modelele din alte țări, atât cele pe care le-am văzut cu ochii mei, cât și cele pe care le-am descoperit prin Do The Right Mix Romania.

Dacă nu știați, Do The Right Mix este un proiect lansat de Comisia Europeană pentru a promova ideea că e foarte indicat să combini unele mijloace de deplasare în mediul urban. De ce e indicat? Păi, foarte simplu: pentru sănătate, pentru situația financiară, pentru fluidizarea traficului, pentru protejarea mediului înconjurător. Să mai zic?

Adevărul e că sunt enorm de multe mașini prin oraș, mai ales când e vremea mai urâtă. Ne activăm imediat și ne protejăm de câțiva picuri de ploaie, sărind repede cu fundul în mașină și apoi plângându-ne de traficul infernal și de ambuteiaj. Chiar și când e frumos afară, comoditatea ne face să mergem tot cu mașina, de parcă o plimbare pe jos ar dăuna sănătății. Ca să nu mai zic de deplasările prin oraș cu autobuzul sau cu bicicleta, de parcă ar fi o rușine să te vadă cineva folosindu-le.

Cum schimbăm lucrurile?

Evident, nu putem aștepta cu mâinile în sân ca autoritățile publice să schimbe radical sistemul urbanistic peste noapte. Schimbările astea vin, în primul rând, de la noi. Lăsând mașina personală la o parte și încercând să folosim cât mai mult mijloacele de transport potrivite fiecărei ocazii, cuplându-ne mai mulți la același mijloc de deplasare și având mai multă grijă la consecințe.

Poate niște campanii creative care să stimuleze un pic populația în acest sens ar fi numai bune pentru un astfel de proiect. Iar resurse avem. Sunt sigură că implicarea creativilor de la TeenMedia, de exemplu, ar produce un clip mai mult decât potrivit și de impact, care să îi facă pe oameni să înțeleagă importanța folosirii corecte a mijloaclor de deplasare și să îi determine să pună în aplicare un sistem urbanistic inteligent. Am văzut pe afară niște clipuri tare simpatice și inteligente pe tema asta, făcute de tineri profesioniști cu inițiativă și, mai ales, cu pasiune și simț civic.

Dacă vreți să fiți la curent cu modele din alte țări și să inițiați chiar voi proiecte pentru orașul vostru, dați Like paginii de Facebook DTRM România și spuneți-le tuturor de ce e important să folosim un mix corect de mijloace de deplasare urbană!

Foto: promotor.ro

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.