Pui chinezesc cu legume- un adevărat deliciu
January 17, 2012
Astăzi vizionez un film de animație!
January 18, 2012

Almodóvar și filmele care nu îmi dau pace

De câțva ani, lumea a început să caute artă în filme, nu doar ”bătăi și împușcături”, vorba cuiva. Bine, sunt destui care încă mai cred că dacă într-un film nu există vreo conspirație, o blondă voluptoasă și niște grupuri mafiote, atunci nu are rost să îl vizionezi. Unde mai pui că și americanii s-au trezit de ceva timp și fac și ei filme mai ”deep”.

Dar dacă e să ne alegem un film profund ce abordează teme sociale așa-zise tabu, trebuie să ne îndreptăm privirile către europeni. Mai exact către francezi și spanioli, deși și italieni fac ceva filme bune. Grație iubirii mele pentru limba spaniolă, mi-am propus să vizionez câteva din filmele lui Pedro Almodóvar, regizor spaniol. În filmele lui apar nume mari, precum Marisa Paredes, Antonio Banderas și Penélope Cruz.

De cele mai multe ori, filmul ascunde ceva absolut surprinzător, cel puțin pentru mintea mea oarecum naivă și puțin (încă) pudică. Deși sunt deschisă la unele lucruri care se petrec în societate, uneori nu pot înțelege cum și de ce anumiți indivizi întreprind anumite acțiuni.

Ei bine, Almodóvar nu se dezice, toate filmele lui au un substrat real, ilustează societatea spaniolă așa cum este ea, nu în vreo fantezie americană a stereotipiilor. În plus, ceea ce e cu adevărat surprinzător e că sunt filme mai vechi, de prin anii 70, 80.

Ultimul film al lui (La Piel que Habito/The Skin I live in), proaspăt lansat în 2011 îl surprinde pe Antonio Banderas în ipostaza unui medic chirurg genial, robit de o pasiune obsesivă și o poveste extraordinară. Vă mai recomand Volver, Todo sobre mi madre (All about my mother), Broken Embraces, Talk to her, Live Flesh și Bad Education. Filmele le găsiți cu subtitrare în engleză sau română, dar sună tare bine în spaniolă.

Apoi, dacă vă plac filmele în spaniolă, vă mai recomand câteva din filmele produse de Guillermo del Toro: Labirintul lui Pan, The Devil’s Backbone, The Orphanage, Biutiful și într-o notă mai veselă (și în limba engleză) Puss in Boots.

Vizionare cu răsfăț!

sursa foto: molempire.com

Share

1 Comment

  1. Almodovar sa fie! 😀 Am vazut Broken Embraces si Volver, iar The Skin I Live in e pe lista cu siguranta. Ma mir ca nu joaca Penelope Cruz si in ultimul pentru ca e bine-cunoscuta afinitatea lui Almodovar pentru ea. 😀

    Au filmele acestea in limba spaniola un gust anume, sunt dramatice si incarcate de multe, multe emotii. Nu poti sa-i vezi filmele fara sa te simti incarcat la sfarsit de patimele protagonistilor. E o alta lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.