Azi savurez cel mai bun ecler
February 19, 2014
Feminitate și succes
February 20, 2014

Alimente sănătoase, pentru un corp sănătos

Cred că nu-i om pe fața pământului să nu fi auzit vreodată de conservanți, antioxidanți, îndulcitori sau antibiotice și antiparazitare. Nu-s nici eu expert în nici una din științele care cercetează efectele acestora asupra corpului uman. Există însă, câteva lucruri despre care am citit și pe care aș vrea să vi le împărtășesc și vouă, celor care sunteți interesat de o alimentație sănătoasă și de sănătatea din mâncare.

Am să încep cu ceva ce a stârnit atenția publică destul de recent și anume: antibioticele și antiparazitarele din alimentele ”sănătoase” pe care alegem să le cumpărăm din piață, direct de la oameni, sau chiar direct de pe rafturile magazinelor de profil. Brânza, laptele, carnea sănătoasă de pui, carnea de porc sau chiar cea de vacă, toate pot conține reziduuri de antibiotice și antiparazitare, administrate de către proprietarii fermelor de unde provin aceste alimente. De ce le administrează deși știu că pot fi periculoase?

Răspunsul este destul de complex și implică studii efectuate de proprietarii de fermă cu privire la costurile de începere ale unei afaceri de creștere a animalelor în condiții optime, costuri care sunt uriașe. Astfel că, majoritatea fermelor nu respectă toate normele privind bunăstarea animalelor și de aici apar tot felul de afecțiuni, care, pentru a nu afecta întregul efectiv de animale, sub ținute sub control cu medicamente tip antibiotic sau antiparazitar. Un tratament de lungă durată cu astfel de medicamente nu numai că ține animalul în viață, dar ține aproape întregul efectiv sănătos. Până aici, toate bune și frumoase, dar până la momentul sacrificării animalului pentru carne, de la el se ia lapte – care se transformă în brânză, unt, smântână etc, toate cu reziduuri medicamentoase în ele.

O vacă căreia i se administrează un anumit antiparazitar relativ ieftin, ajunge să crească producția de lapte cu până la 25%, destul de mult pentru un mic sau un mare fermier.

Și dacă mâncăm alimente cu reziduuri de antibiotice, ce? vă veți întreba, poate. Păi, în principiu, nu ar fi nimic dacă în fiecare zi s-ar inventa câte un alt nou antibiotic care să ajute la combaterea diverselor probleme medicale pe care le poți avea. Dar antibiotice noi nu se inventează în fiecare zi și de aceea,  dobândirea unei rezistențe prin ingerarea de alimente care au reziduuri de antibiotice în ele este foarte periculoasă. Păi și cum putem noi ști dacă alimentele pe care le cumpărăm au sau nu antibiotice în ele?

O întrebare foarte bună, la care răspunsul nu va fi pe placul dvoastră. Pentru că, în România, nu există obligativitatea ca fiecare fermier să ducă probe din diversele produse pe care le produce în ferma sa și nici nu există vreun program bine implementat, ferm și ușor de controlat, care să oblige autoritățile să ia astfel de probe, pe neștiute, direct din curtea fermierului.

Ce este de făcut? Problema nu este doar a noastră, este și a nemților, și a olandezilor și a austriecilor și a tuturor celor care fac producție. Diferența dintre noi și ei este că ei au conștiință când vine vorba de produsele ce se duc pe piața internă, noi nu.

Care este soluția pentru o astfel de problemă? Singura pe care eu am găsit-o ar fi să reîncepem să ne ajutăm rudele de la țară să crească animale, să le susținem cu alimente sănătoase pentru acestea, ca să putem lua fiecare brânză, lapte, ouă, carne din surse controlate direct de noi.

O să mai scriu despre acest subiect și vă aștept părerile cu privire la soluțiile pe care voi le vedeți, pentru o alimentație sănătoasă.

sursa foto: wikipedia.org

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.