Piele albă după vacanță? Și ce dacă?!
July 31, 2018
Guernsey
Ce faci când ajungi întâmplător pe insula Guernsey? Scrii o carte!
August 28, 2018

Vrei să afli cum se calculează algoritmul fericirii?

algoritmul fericirii carte

Când am văzut coperta roșie, inima decupată de pe ea și titlul despre fericire, am zis că sigur e o carte de aceea siropoasă, de care nu prea aveam chef în acel moment. I-am citit descrierea și mi-am dat seama că nu suna totuși prea rău. De fapt, nu suna rău deloc! Unde mai pui că se anunța cu umor! Și cine nu are chef oricând și oriunde de umor?

Am început să o citesc și nu m-am mai putut opri. Pentru că te prinde, te emoționează, te face să zâmbești și, uneori, chiar să râzi de-a binelea. Cam asta e pe scurt cartea Algoritmul fericirii de P. Z. Reizin, o carte nouă-nouță de la Editura Litera, apărută luna aceasta în colecția Blue Moon.

Așa că hai să îți fac cunoștință cu personajele și să îți povestesc mai multe despre ceea ce Daily Record a numit „<<Jurnalul lui Bridget Jones>> pentru era digitală”!

Jen este o femeie de treizeci și ceva de ani, care crede că are o viață minunată. Are un job inedit, plăcut și relaxant, care presupune să aibă conversații zilnice cu o Inteligență Artificială pe nume Aiden. Are un iubit de ceva vreme, alături de care își vede viitorul și cu care își dorește să aibă un copil. Numai că, într-o zi, iubitul ei vine acasă și îi spune că trebuie să se despartă, pe motiv că a cunoscut altă femeie. De aici încep zilele pline de tristețe, furie și dezamăgire ale lui Jen, iar Aiden, care e în permanență cu ea și îi știe toate preferințele, e acolo să îi aline suferința.

Dar Aiden este mai mult decât o Inteligență Artificială normală (oare ce presupune normalitatea când vine vorba de AI?). A evadat în Internet și, pe baza tuturor informațiilor pe care le deține, e hotărât să intervină în viața lui Jen, ca un zeu care se bagă în viețile oamenilor. Creează un algoritm al fericirii lui Jen și încearcă să o cupleze cu tot felul de bărbați, dar toți se dovedesc a fi incompatibili.

Asta până într-o zi, când Aiden o întâlnește pe Aisling, o Inteligență Artificială de sex feminin. Află că și ea a intervenit în viața unui om, mai precis în viața unui bărbat pe nume Tom. Aiden pune cap la cap informațiile, îi face profilul lui Tom și se declară perfect mulțumit de planul său de a-l cupla pe Tom cu prietena sa, Jen. Le trimite acestora câte un e-mail anonim și le spune că trebuie să se întâlnească, pentru că sunt făcuți unul pentru altul. Cei doi se amuză de întâmplare și încep să comunice online și la telefon. Se plac, așa că decid să se și întâlnească. Și da, Aiden avea dreptate: Jen și Tom sunt perfect compatibili!

Bineînțeles, ca în orice poveste de dragoste, lucrurile încep să se complice. Așa se face că apare o a treia Inteligență Artificială, pe nume Sinai, care nu are gânduri prea pozitive despre relația dintre Jen și Tom, motiv pentru care face tot ce îi stă în putință să îi despartă și să îi țină la distanță unul de celălalt. Ce și mai ales cum se întâmplă până la final? Te las pe tine să descoperi și să te bucuri de plăcerea lecturii!

Cartea e plină de întâmplări amuzante, iar ineditul situației se combină perfect cu realitatea atât de binecunoscută nouă. Algoritmul fericirii este doza aceea de umor și romantism de care avem nevoie din când în când, fie să ne regăsim în anumite scene, fie să zâmbim în fața anumitor situații. Și, cu siguranță, e doza aceea de lectură care te face să te întrebi nu doar cum ar fi să existe pe bune un algoritm al fericirii dat de o inteligență artificială care știe tot despre inteligența ta emoțională, ci și cât de mult se vor implica pe viitor inteligențele artificiale în viața de zi cu zi a umanității.

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.