Sex în filme: Despre o celebră fată obraznică
April 25, 2014
Să fi judecat greșit?
April 29, 2014

Alegere, nu haos!

Nu înțelegeam de ce erau circumspecți oamenii atunci când le spuneam că lucrez într-un mediu Montessori, unde copiii au posibilitatea de a alege cum să-și gestioneze timpul. Unii bufneau în râs, alții se uitau mirați și unii chiar mă întrebau „și nu e un haos total?!”.

Apoi am realizat. Nu am fost destul de explicită.

Nu vă gândiți că într-o clasă Montessori, copilul intră, dimineața, și face tot ce-l taie capul. Nu o să-l vezi alergând ca la maraton, aruncând cu materiale în stânga și-n dreapta, recitând poezii la portavoce sau cântând ultima melodie a lui Smiley, cățărat pe dulap. Nu!

Poate că el și-ar dori să facă toate astea, dar regulile clasei nu-i permit.

De la bun început, de la primul contact cu mediul Montessori, copilul face cunoștință cu aceste reguli. Regulile, de obicei, nu încep cu mult prea uzatul ”NU”. Adică nu sunt de tipul: NU ai voie să alergi!, ci sunt reformulate în așa fel încât să fie alungată orice urmă de negativ: În clasa, noi mergem încet. Doar la sala de joacă, putem alerga.

Cunoscând, apoi, aceste reguli, copilul este ghidat și susținut de către educator în exercițiul alegerii. La început, este îndrumat cu variante ajutătoare de tipul: „Ai dori să-ți fie prezentat materialul acesta?”, „Ai dori să lucrezi cu Tăierea castraveților sau cu Turnarea apei?” etc. În timp, însă, copilul își va dezvolta abilitatea de a alege, singur, un material cu care să poată lucra, iar educatorul se va retrage, mulțumindu-se doar cu rolul de supraveghetor.

Este adevărat că, până să se obișnuiască cu această metodă, copilul va fi puțin dezorientat. Am văzut mulți copii care intră în clasă și nu se îndreaptă direct la vreun material, ci se plimbă prin toată clasa, aparent fără motiv.

Tendința multora, în acest caz, este să spună: „Nu te mai plimba și găsește-ți ceva de lucru!”, fără să ia în calcul varianta în care copilul chiar se uită la toate materialele și se gândește pe care să-l aleagă.

Copilul, ca și adultul, are nevoie de timp și spațiu, pentru a putea alege. Și, atâta timp cât respectă regulile și nu-i deranjează pe ceilalți copii, care lucrează, trebuie să-i oferim timpul și spațiul de care are nevoie.

Sursa foto: arhiva personală

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.