Hai la teatru!
February 8, 2011
Frumoasa mamei sau prinţesa tatei?
February 8, 2011

Ai sta lângă el… no matter what?

Acum ceva timp am văzut Love and other Drugs. Este un film emoționant despre o poveste de iubire care rezistă tuturor obstacolelor, inclusiv unuia foarte puternic și sfâșietor, boala; Maggie, personajul principal feminin interpretat de Anne Hathaway, are o boală incurabilă care, puțin câte puțin, o face să devină o persoană cu totul necunoscută: Parkinson.

Filmul mi se pare nerealist pentru că face ca lucrurile să fie foarte simple: ea este bolnavă, îl alungă de lângă ea pentru că nu vrea să-i fie povară, el pleacă, dar apoi își dă seama că nu poate trăi fără ea, se întoarce și îi promite că îi va sta alături… no matter what. Și gata! Cu toții sunt fericiți!

Mi se pare că, în viața reală, lucrurile nu sunt atât de simple. Chiar la un moment dat, în film, un domn mai în vârstă a cărui soție avea această boală de mai mult timp, îl sfătuiește pe Jamie (interpretat de Jake Gyllenhaal) să plece cât mai poate; pentru că nimic nu va mai fi la fel; tot ceea ce a iubit vreodată la ea (zâmbetul, înfățișarea, creierul, felul ei de a fi) va dispărea puțin câte puțin și va fi înlocuit de o boală urâtă și nemiloasă.

Ceea ce m-a făcut să mă gândesc la viața reală. Dacă cel de lângă voi s-ar îmbolnăvi sau ar păți ceva grav care l-ar devora puțin câte puțin și l-ar face invers decât așa cum îl știți voi, ați mai sta lângă el? Ați mai sta dacă ați ști că nu veți mai avea liniște sufletească pentru că este cineva de care trebuie să aveți o grijă exagerată? Cineva care poate că n-o să mai fie suficient de lucid, încât să știe să aprecieze? Cineva alături de care să petreceți zeci de ani fără să vă recunoască? Cineva care să depindă atât de mult de voi, încât să vă determine să vă închideți în casă?

Ați sta lângă el… no matter what?

Share

14 Comments

 1. Andreea Popescu says:

  Da, as sta langa el no matter what pentru ca stiu ca si el ar face la fel. M-ar durea sa stiu ca de exemplu, el nu m-ar mai reunoaste, dar as vrea sa ii fiu aproape si sa ii arat cat de mult il apreciez si il iubesc.

 2. Teo Grigorie says:

  Filmul a fost destul de liniar…ma asteptam la mai multa tragedie :))
  In ceea ce priveste intrebarea ta, acum, pot sustine sus si tare ca DA, as sta langa el no matter what 😀

 3. Lori Ciofu says:

  Cred ca in teorie cu totii am sta …. no matter what. In realitate, pana nu ajungi in situatia respectiva, cu greu poti sa afirmi sus si tare ceva. Evident ca acum zic ca da, …”until death do us apart” si “no matter what”, dar sper sa nu ajung sa trebuiasca sa onorez promisiunea de la altar.

 4. Noni says:

  Am ajuns sa comentez pe blog de femei… da ma rog…
  Pai daca nu stai nu te numesti CURVA?

 5. Ines Prodan says:

  Așa este, Noni. Dacă în viața asta lucrurile ar fi albe sau negre, o femeie, în situația asta, s-ar numi CURVĂ.

 6. fifi says:

  acum..in realitate.. l-ai lasa balta pe cel iubit chiar atunci cand are cea mai mare nevoie de tine? eu as sta cu el, no matter what 😉

 7. Gabriela says:

  Urasc asocierea, invocarea sau mentionearea absolut intamplatoare a cuvantului curva tocmai pentru ca nu exista un echivalent masculin. E o forma odioasa de discriminare acceptata, vad ca, si de femei. Puteti spune, nemernica (nemernic), nenorocita (nenorocit) s.a.m.d. Un barbat, daca nu ar sta cu o femeie, no matter what, ar fi tot CURVA?

 8. ines says:

  Gabriela, raspunsul meu a fost ironic. Iti impartasesc ura.

 9. Lori Ciofu says:

  @Noni: Tu vorbesti din experienta sau doar ca sa te afli in treaba?
  Lucrurile sunt usor de catalogat albe sau negre, cum zice Ines, dar situatiile concrete au atatea variabile, incat nu cred ca pot spune cu certitudine ce as face, pentru ca ar fi ipocrit din partea mea.
  Eu una prefer sa fiu sincera decat sa sune bine. Toata lumea are dreptul la pareri, asa ca nu e bine sa aruncam cu invective in stanga si in dreapta doar pentru ca nu suntem de acord.

 10. Noni says:

  @Lori Ciofu eu sunt intr-o relatie de 5 ani si da am avut cazuri in familie (nu cancer sau mai stiu eu ce…) in care persoanele au stat una langa alta, dar inteleg nevoia de lalaiala si concepete moralistice. No problem. Deci ne putem afla in treaba cat vrei tu.

 11. Lori Ciofu says:

  Nu cred ca durata relatiei are relevanta (apropo, sunt de 9 ani intr-o relatie), ci detaliile concrete ale situatiei. Si tu zici ca ai avut cazuri, dar nu foarte grave. Eu aici ma refeream strict la genul de situatie portretizata in filmul de la care a plecat articolul (o boala dura care rapeste practic tot ceea ce reprezinta o persoana), si nu la altceva. Problema se punea daca poti sa ramai langa persoana pe care o iubesti cand aceasta de fapt nu mai este aceeasi persoana. In exact acest gen de situatie prefer eu sa nu ma hazardez in raspunsuri ferme cand nu am trecut prin asa ceva si cand totul in viata mea e bine si frumos.

 12. Si eu in mod sigur as sta langa el in orice situatie, pentru ca asta inseamna de fapt sa iubesti pe cineva din toata inima.

 13. Lucian says:

  Dacă stau bine să mă gândesc, în majoritatea cazurilor de genul pe care le-am văzut, bărbaţii au dat bir cu fugiţii într-un raport mai mare decât femeile (să nu uităm totuşi că la nivel mondial femeile sunt mai numeroase deci aveau un motiv bineîntemeiat). Şi da, îi poţi numi Curve.

  Răspunzând la echivalentul întrebării, da, aş sta lângă ea, indiferent de ce s-ar întâmpla.

 14. Lucian says:

  bine întemeiat* – Typo mistake

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.