O zi … belvistică
August 13, 2012
Nu sunt eu, dacă sunt „la modă”!
August 14, 2012

Agonie şi extaz

De mult timp am dorit să citesc această carte. Întotdeauna cȃnd mă plimbam prin librării şi vedeam titlul apărȃnd ȋn faţa ochilor mă ȋntrebam despre ce este vorbam ȋn carte şi ce semnificaţie are titlul. Nu am căutat dinainte nici o recenzie aşa cum fac de obicei. Doream să descopăr din fiecare rȃnd şi din fiecare pagină acţiunea.

Cele două volume ale cărţii prezintă viaţa sculptorului şi pictorului Michelangelo Buonarotti de-a lungul celor 89 de ani ai săi. Cartea este o biografie a maestrului ce prezintă nu doar realizările sale ȋn diferite domenii ale artei, dar şi luptele interioare pe care acesta le-a purtat cu sine toată viaţa. Nu vreau să ȋncep să vă fac un rezumat aici al vieţii lui Michelangelo, ȋnsă vreau să ȋmpărtăşesc cu voi 3 lucruri pe care această carte m-a ȋnvăţat ȋn cele 900 de pagini ȋn care am fost purtată prin atȃt de multe oraşe şi ȋntȃmplări.

1.    Viaţa nu ȋnseamnă doar muncă

Artistul muncea 20 de ore pe zi, nici nu avea timp să mȃnȃnce, să se spele sau să ȋşi schimbe hainele. Uneori nici de dormit nu avea timp. Îmi place să muncesc, vreau să ȋmi construiesc o carieră, ȋnsă niciodată nu o să fiu genul de persoană care este plecată 4-5 zile pe săptămȃnă ȋn delegaţie sau care lucrează 14 ore pe zi. Cred că este bine să păstrăm măsura ȋn tot ceea ce facem iar dacă ne orientăm doar spre muncă vom avea de pierdut foarte mult ȋn alte locuri din viaţa noastră. Şi e mare păcat, nu?

2.    Nu este bine să te izolezi de oameni

Maestrului Michelangelo nu numai că ȋi plăcea să lucreze cȃte 20 de ore pe zi, ȋnsă era şi un singuratic. Geniul său ȋn artă l-a făcut să se izoleze de ceilalţi şi să iasă foarte puţin. Nu pot spune că sunt o persoană super sociabilă, ȋnsă ȋmi place să fiu ȋnconjurată de oameni, să interacţionez cu ei, să vorbesc, să schimb păreri. A trăi aproape tot timpul singur te face să devii o persoană introvertită şi dificilă, care are probleme de comunicare cu cei din jur.

3.    Este trist să treci prin viaţă fără să fi cunoscut iubirea adevărată şi fără să fi avut măcar o relaţie

Michelangelo nu a fost căsătorit şi nu a avut o relaţie adevărată de-a lungul vieţii. A avut trei-patru legături, a iubit două-trei femei, ȋnsă nu a fost implicat cu adevărat ȋntr-o relaţie. Munca şi izolarea l-au făcut să fie singuratic şi să nu aibă timp pentru altceva decȃt pentru statuile şi picturile sale. A iubi şi a fi iubit, a rȃde, a plȃnge, a te enerva, a jubila, a fi gelos, a face prostii, a aduna amintiri cu cel de lȃngă tine este un lucru extraordinar. Unele relaţii merg, altele se destramă uşor, ȋnsă ȋntotdeauna ȋnvăţăm cȃte ceva şi mai adăugăm o piesă ȋn viaţa noastră. Viaţa ȋn doi e mai simplă şi mai frumoasă.

Recomand această carte nu doar pentru a descoperi cum Michelangelo a devenit unul din cei mai mari artişti ai lumii, ci pentru a descoperi viaţa unui om care şi-a sacrificat viaţa pentru muncă şi pentru a lăsa ceva extraordinar posterităţii.

Sursă foto: oanakovacs.com

Share

2 Comments

  1. Ilinca says:

    Pointerele astea au sens pentru orice om normal, banal, cum suntem majoritatea.
    A pleca in delegatie nu e totuna cu a lucra la o idee care te consuma, a te dedica total. Rareori geniul se manifesta in comoditate, trandavie sau mediocritate..
    Probabil el nu si-a considerat “viata sacrificata”.. unii traiesc pentru a lasa ceva maret in urma, oricat de incomod suna asta pentru restul.

  2. Bineinteles ca sfaturile si invatamintele extrase sunt pentru noi restul muritorii de rand. Nici nu am spus ca este pentru genii cumva. Consider ca din aproape orice lucru avem de invatat ceva. Articolul reprezinta o paralela cu viata de astazi si cu ceea ce se intampla in jurul nostru. Pentru multi dintre noi, munca “suprema” reprezinta statul la birou cate 12-14 ore sau plecatul din localitate in delegatii cate 4-5 zile pe saptamana. Iarasi vorbim aici de exemple rupte din realitatea prezenta si cotidiana. Din pacate geniul si daruirea cu toata fiinta pentru o opera nu se mai manifesta atat de puternic in zilele noastre. Viata sacrificata despre care vorbeam este un termen ce se refera la faptul ca a muncit imens si putini sunt cei care stiu cat de dedicat a fost artei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.