liniste
Pentru 2017 vreau liniște!
January 12, 2017
Ce văd ochii tăi?
January 20, 2017

Dragostea adevărată și imposibilă de la Adam și Eva

adam si eva

Adam și Eva este una dintre acele cărți pe care le-am recitit de mai multe ori de-a lungul timpului. Prima dată, am citit-o în liceu, pe vremea când l-am descoperit cu plăcere pe Liviu Rebreanu și i-am citit toate cărțile. Am fost pur și simplu fascinată atunci de scrierea lui Rebreanu, cu precădere de romanul Adam și Eva, care mi-a plăcut atât de mult din trei motive: 1. Stilul lui Rebreanu; 2. Era în perioada în care eu aveam vreo 17 ani, adică atunci când fluturașii zburdă prin stomac; 3. Era în perioada în care citeam foarte multă filosofie și ezoterism.

Dar, să revenim la romanul Adam și Eva, pe care l-am recitit și anul acesta. Mi-a venit poftă de el după ce am citit Cele patruzeci de legi ale iubirii, unde găsim câteva asemănări importante. În cartea lui Rebreanu găsim acea dragoste-pereche, acea jumătate pură pe care mulți o caută de-a lungul vieții, deși, de cele mai multe ori, ea este imposibilă. Personajele principale sunt Toma și Ileana, doi oameni care se îndrăgostesc la prima vedere, pe stradă. Au impresia că se cunosc dintotdeauna și că, în sfârșit, s-au găsit. Singura problemă este că Ileana este căsătorită cu un alt bărbat, care, până la urmă, îi prinde pe cei doi iubindu-se și îl împușcă pe amant.

Cartea este, de asemenea, una plină de simboluri, iar, de data aceasta, cifra magică este șapte. Toma și Ileana se reîncarnează de șapte ori și retrăiesc de fiecare dată aceeași poveste tristă de dragoste. Cuplurile reîncarnate sunt prezentate de-a lungul a șapte capitole, care mai de care mai intense și mai tulburătoare: Mahavira și Navamalika, Unamonu și Isit, Gungunum și Hamma, Axius și Servilia (capitolul meu preferat), Hans și Maria, Gaston și Yvonne, Toma și Ileana.

Aș putea să vă descriu fiecare capitol în parte, cu povestea și personajele sale, însă aș strica stilul lui Liviu Rebreanu și intensitatea povestirii. Indiferent dacă crezi sau nu în reîncarnare, indiferent dacă mai crezi sau nu în iubire, eu sunt sigură că îți va plăcea această carte, care, pentru mine, este una de suflet.

Foto: ted.com

Share
Andreea Ignat
Andreea Ignat
Sunt o femeie fericită, care își trăiește viața din plin, cu zâmbetul pe buze. Sunt mamă, blogger, om de comunicare și PR, iar ca pasiuni bifez cu mare plăcere scrisul și cititul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.