Astăzi mănânc înghețată
February 12, 2014
Visul tău ce preț are?
February 13, 2014

6 motive pentru care Sfântul Valentin e o imbecilitate colosală

1. Nu-i de-a noastră

Spre deosebire de Mărțișor, Dragobete, care sunt chiar sărbători românești (datând de pe vremea dacilor) sau chiar Crăciunul sau Paștele, care sunt sărbătorite cel puțin de ortodocși, Sfântul Valentin nu are nici o legătură cu…noi. Sau cu vreun popor care să fi trecut pe aici, și ioi, au fost multe. Adică romanii plecaseră de mult de pe meleagurile noastre când l-au creat pe sfântul acesta.

Sf. Valentin primind un rozarui de la Maria, David Teniers III

Sf. Valentin primind un rozarui de la Maria, David Teniers III

2. Nu-i nici de-a lor. Și nici ei probabil că nu știu asta.

Se cheamă Sfântul Valentin pentru că la începutul creștinismului erau mulți cu numele acesta și, așa cum se întâmpla cu recenții creștini în Roma, mulți ajungeau schingiuiți, devenind martiri. Iar cum religia iubește mult pe cei care mor pentru ea, mulți martiri au devenit sfinți.

Daaaar în calendarul romanul-catolic, chiar dacă există niște sfinți Valentin menționați, nu există nici unul din ei pe 14 Februarie (este Sf.Felix de Noia, oricine ar mai fi și acesta).

Mai există un fel de zvon cum că Sf.Valentin ar fi Lupercalia, o sărbătoare a fertilității la romani, dar nu sunt dovezi concluzive pentru a corela sărbătoarea romană (care a fost abolită în secolul V cu nebuneala asta care a a apărut cu adevărat în secolul XVIII).

Sfântul Valentin este o sărbătoare relativ nouă, care a intrat „în vogă” în epoca industrială în Anglia, ca o schemă de marketing și apoi a fost, evident, importată și transformată în mega-fenomenul de acum de americani.

Deci nu are nici origini religioase, nici origini păgâne, ci e o simplă modalitate de a face mai mulți bani cu o mașină de tipărit.

Felicitare amuzanta de Sf.Valentin, sec.XIX

Felicitare amuzanta de Sf.Valentin, sec.XIX

3. E aniversarea unui masacru

Ca toată treaba să fie și enorm de ironică, pe 14 Februarie 1929 gașca lui Al Capone, îmbrăcați în polițiști, au descarcărcat mai mult de șaptezeci de gloanțe în șapte membri ai unei găști rivale. Nu știu cum, unul din ăia a supraviețuit în ciuda celor paisprezece gloanțe rezidente în corpul lui (oare să fi fost mâna blândă a Sfântului Valentin?)

Și ca un plus, tot pe 14 februarie au fost arși câteva sute de evrei în procesul de a fi dați afară din Strassbourg.

Masacrul de Sf.Valentin (film)

 

4. Promovează depresia

Hot-line-urile de suicid mereu cheamă voluntari în plus de Sf.Valentin. Normal, de altfel, să crească rata de depresie și suicid într-o zi când toată „societatea” (a se citi mass-media) te împinge să fii cu cineva, să fii iubit/ă, să primești flori și cadouri, să fii fericit fix AȘA cum îți dictează ei. Dacă ești singur/ă de Valentin ești crucificat ca un nimic, ești însemnat ca un fraier, ai clar un vid în tine de neînlocuit, ai putea la fel de bine să nu exiști. Bine, un cinic ar spune că este în regulă că mai se auto-triază cei cu mintea slabă, dar imaginați-vă ce înseamnă să stai într-un astfel de mediu, infuzat cu astfel de informații an de an de an de an. La un moment dat chiar ajungi să le crezi.

Ziua „Forever Alone”

Ziua „Forever Alone”

5. Induce o idee eronată asupra iubirii

O cină romantică, o floare, o cutie de bomboane, un cadou drăguț nu TREBUIE date (vezi articolul despre romantism). Nu TREBUIE să oferi iubire „duminica și în sărbătorile legale”. Într-un cuplu normal, aceste lucruri vin natural, fără o ocazie anume. De Sf. Valentin vezi bărbați înnebuniți, alergând de la muncă, căutând cadouri, flori și rezervări și femei care se chinuie să-și facă programări de ultim moment la coafat și epilat. Dumnezeule! E frumos să îți scoți fumeia în oraș oricând. E frumos să arăți bine oricând. E frumos să aveți un moment intim oricând.

6. Te trezești cu cele mai idioate, inutile și foarte scumpe cadouri

Normal, prețurile sunt umflate de Sf.Valentin. Normal, sub atâta presiune, bărbații (și femeile) nu mai știu ce să cumpere. Consecința acestor premize este dezastruoasă. Ursuleți de pluș care arată horror, ciocolată „bio” care îți poate câștiga un drum la urgențe, flori vestejite, felicitări scrise de niște oameni cu doi neuroni, obiecte decorative pe care nu ai unde să le pui…și nici nu-mi mai pot imagina ce pentru că eu nu am dat în viața mea bani și nu am acceptat niciodată nimic de această pseudo-sărbătoare-schemă-de-cum-să-mai-sugem-bani.

Of...nu!

Of…nu!

Dacă mai aveți și voi idei, povești, opinii, aș fi bucuroasă să le citesc!

Surse foto: wikimedia commons, indiana.edu, glogster.com, tumblr.com, janetterallison.com

Share

2 Comments

 1. nehebkau says:

  Gresit: “Spre deosebire de Mărțișor, Dragobete, care sunt chiar sărbători românești (datând de pe vremea dacilor)”
  1. Martisor = sarbatoare pagana balcanica, precrestina cu putine influente latine (Anul nou la romani era pe 1 martie, iar luna are numele zeului Mars/Marte, el fiind si un zeu al naturii cu legaturi agricultoricesti). Prima data atestata in sec7 in Bulgaria. (A se cauta Martenitsa )
  2. Dragobetele sarbatoare FIX la fel de comerciala ca Valentine’s day, insa mai noua decat acesta, atestat in sec 19 !!!! in…surpriza Bulgaria (din nou).
  Acolo i se zice Glavo-Obretenia si a fost la sfarsitul sec 19 importata in Oltenia sub denumirea de „Vobritenia”, „Rogobete”, „Bragobete”, „Bragovete”. In Romania este atestata prima data in 1898 ca si sarbatoarea “Aflarii capului Sf. Ioan Botezatorul” (FIX ce se serba si la Bulgari in traditia slava, calendarul pe rit vechi). Povestea cu fiul babei Dochia e o adaptare romantzata tarzie, caci na, trebuie sa fie si o poveste frumoasa de vrei sa vinzi acadica.
  3. Craciunul = sarbatoare pagana scandinava sec12, Yule fest
  4. Paste = sarbatoare evreiasca (pessach = iesirea din Egipt) + adaptare crestina cu povesti cu zombie.

  Legatura iubirii cu celebrarea unui oarecare sfant a fost facuta prin sec14, iar partea de consumerism (flori, bomboane, giumbuslucuri, scrisori personalizate-traditia asta inca nu au ajuns in Romania) este cum zici si tu, aparuta in sec18.

  Asadar, dintre Dragobete vs Valentine’s day, Valentin e cel mai vechi. In schimb, odata cu avantul industrial, civilizatia Europeana/Americana a avut parte de mai mult timp liber, timp ce trebuia ocupat cu ceva, mai ales de se putea si vinde ceva, caci omul e bucuros cand cumpara sau primeste cadouri. Asadar prin sec 18-19 au inceput sa apara TOATE formele sarbatorilor moderne: Craciun cu Mos Craciun si cadouri, Paste cu iepurasi de ciocolata si oua colorate, Valentine’s Day cu inimioare si scrisori de dragoste, Halloween cu sperietori, masti si bomboane, Thanksgiving Day cu curcani (ma mir ca nu a ajuns asta la noi) dar si rebooturi nationaliste pt ipocriti precum Dragobete.

  Atata timp cat serbezi anual Halloween insa esti anti-Valentine’s Day e o forma de ipocrizie. La fel si cu serbatul Dragobetelui (sarbatoare de rit vechi bulgareasca) pt ca ‘esti român’ ins anu si a Valentine’s Day-ului pt ca e INVENTATA si nu e LOCALA 😛

  Eu nu serbez nimic in special, ci zilnic viata. Tu ?

 2. Bine ca ai scris aici chiar vroiam sa te rog sa scrii la “replica lui”. Aparent internet-ul este tricky iar eu sincer chiar am crezut si am dorit ca sarbatorile celelalte sa fie “vechi”. Iar despre Halloween doar stii ca “serbez” e mult spus, Halloween este un prilej sa te imbraci ciudat si sa bei punch.