Azi savurez unt de arahide – noua mea obsesie
February 10, 2014
Tu chiar crezi că îl meriți?
February 10, 2014

50 Shades of Grey sau cum să strici un roman erotic perfect în regulă

Când am citit că a apărut un roman erotic care explorează un subiect tabu dar destul de des întâlnit, dominanța și BDSM-ul (bondage, domination, sado-masochism) m-am bucurat tare mult. Aparent foarte multe femei s-au bucurat, de romanul s-a vândut în peste 40 de milioane de copii. Bine, există studii care arată cum destul de multe femei au fantezii romanțate cel puțin despre scene în care sunt la cheremul bărbatului, dar subiectul, ca și multe alte subiecte despre sex, este destul de tabu. Dar cu tabletele care maschează ce citești și cu romanul ca prilej de a mărturisi dorințe ascunse cel puțin partenerului, cartea a fost foarte citită.

Dar bucuria mea a durat foarte puțin.

Este groaznic să descoperi că romanul adult al secolului arată de parcă ar fi fost scris de o prepubescentă. Ideea e foarte bună. Un tip misterios și puternic seduce o tipă inocentă. Dar protagonistul, Christian Grey e miliardar, atletic, bussiness-man desăvârșit, devotat cauzelor nobile și un pianist de talia lui Rubinstein. Și toate acestea la frageda vârstă de 27 de ani. Dumnezeu știe cum are timp, pentru că toată ziulica trimite sms-uri protagonistei și face sex. Iar ea…inocentă e una, dar să fii virgină la 26 de ani și nici să nu te fi atins oriunde până atunci e alta. Parcă e o carte scrisă cu dedicație pentru extremistele creștine. Asta ca să nu zic că femeia asta nici măcar nu are calculator sau email? Cum a terminat facultatea fără email mă întreb? În ce secol trăiește. Fata nu-i naivă, e dintr-o peșteră de acu 200 de ani.

Citești câteva pagini și îți seama că de fapt citești aceași pagină din nou. Da, am înțeles, Grey are un caracter mercurial. Prima dată poate am căutat în DEX ce înseamnă dar deja am asimilat cuvântul, hai tu, găsește un sinonim. Asta ca să nu zic că titlul se repetă o dată per paragraf. Grey e șapte umbre de ciudat, ea se rușinează în zece umbre de roșu (din cele 125 de dăți câte se înroșește în carte) etc. Dacă mai văd cuvintele „murmur” (195 de ori), „șoaptă” (199 de ori) sau „oh vai” (72 de ori) înnebunesc.

Și apoi, dacă reușești să treci de stilul literar care l-a făcut pe Rushdie să zică că acest roman face ca Saga Twilight să pară Război și Pace și ajungi la sex…Îți trece orice chef. De citit, de…

Rămâne doar cheful de râs pentru că scenele sunt mai  mult amuzante decât erotice. Fata asta are orgasm din orice. Chiar orice. Și în orice condiții. Are orgasm când Grey o bărbierește. Are orgasm după ce-i scoate tamponul sângerând (câh, câh), are orgasm când îi șoptește numele (da, oamenii ăștia nu vorbesc deloc în carte). Singura scenă de sex mai „drăguță” e când îi pune niște căști cu muzică corală în urechi și o leagă la ochi. În rest orgasm din nimic sau din scene ce ar da indigestie și celui mai mare amator de pornografie.

Deci să recapitulăm. Ideea e bună. Dar: personajele sunt mai mult schizofrenice decât complicate, ireal de prost construite, stilul utilizează vocabularul unui copil de clasa a cincea, scenele de sex sunt mai mult comice decât erotice. Este un roman „de succes” pentru că e tabu. Și atât.

Sursa foto: sfstation.com

 

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.