Joc mima cu prietenii
October 5, 2010
Azi spun ”La mulți ani, Belva!”
October 6, 2010

“Pe aripile vântului”- Margaret Mitchell

“Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell este una dintre cărţile mele preferate. Scarlett O’Hara este unul dintre personajele feminine din literatură care mi-a insuflat femininate dar şi forţă, un personaj care mi-a cizelat personalitatea şi mi-a întărit principiile. “Pe aripile vântului” este o carte care prezintă o poveste de iubire, dintre Scarlett O’Hara şi Rhett Butler, firi puternice, pasionale dar şi lacome totodată. Cei doi se disting ca un cuplu puternic, ce împart o iubire dezlănţuită. Scarlett şi Rhett sunt legaţi însă şi de acelaşi scop: îmbogăţirea şi atingerea unor scopuri financiare prin orice mijloace.

Opus cuplului Scarlett şi Rhett sunt însă Melanie şi Ashley, ce se disting prin bunătate şi delicateţe. Melanie dovedeşte o eleganţă morală deosebită, iar Ashley este privit ca un om slab de înger, ce nu poate refuza cererile lui Scarlett.

Aceste două poveşti de dragoste apar pe fundalul războiului dintre Lumea Nordului sau cea a “liberalilor generoşi” si cea a Sudului sau a “negrilor sclavi”. Lupta dintre cele două lumi este una ce se va sfârşi tragic, cu pierderi materiale şi umane, iar războiul va lăsa pe fruntea celor ce au supravieţuit cute adânci. “Cei puternici sunt făcuţi să asuprească iar cei slabi să se supună” este un citat din carte care cred că defineşte perfect războiul dintre cele două Lumi.

Scarlett O’Hara este cea care se remarcă în acest război cumplit. Ea nu se va lăsa învinsă de război, de foamete, de răni şi mai ales de moartea celor dragi. Continuă să fie optimistă, să lupte şi să spere că “mâine e o nouă zi”. Ea este totodată un personaj egoist şi fără scrupule dar care dovedeşte o forţă incomensurabilă de a trece peste greutăţi. Treptat, din fetiţa copilăroasă de la baluri ea devine o femeie puternică ce are o voinţă de neclintit. Războiul şi problemele financiare o ajută să crească şi să se maturizeze.

Scarlett O’Hara este o femeie puternică ce a reuşit într-o lume a bărbaţilor, o femeie al cărei curaj, sincer îţi dă fiori. Cred că în fiecare din noi este o Scarlett O’Hara ce aşteaptă să iasă la iveală, ce nu se lasă descurajată aşa de uşor şi care luptă cu toate forţele pentru ceva.

Cartea este o adevărată capodoperă ce merită citită pe nerăsuflate. Cele două volume sigur te vor captiva şi nu le vei mai putea lăsa din mână. La fel ca şi cartea, filmul este unul minunat şi care s-a bucurat de un mare succes. Aşa că vă recomand şi filmul pentru că sigur nu ve-ţi fi dezamăgiţi. Vivien Leigh în rolul lui Scarlett O’Hara şi Clark Gable în rolul lui Rhett Butler sunt absolut fantastici.

“Încercările îi formează pe oameni sau îi zdrobesc”. (Pe aripile vântului- Margaret Mitchell)

Share

2 Comments

  1. […] “Pe aripile vântului”- Margaret Mitchell Tue Oct 05, 2010 0:03 am “Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell este una dintre cărţile mele preferate. Scarlett O’Hara este unul dintre personajele feminine din literatură care mi-a insuflat femininate dar şi forţă, un personaj care mi-a cizelat personalitatea şi mi-a întărit principiile. “Pe aripile vântului” este o carte care prezintă o poveste de iubire, dintre Scarlett O’Hara şi Rhett […] […]

  2. Teo says:

    Din pacate nu am vazut decat filmul….dar, probabil, cartea e de zece ori mai frumoasa. Cu siguranta, toti am invatat de aici ceva, daca nu, macar celebra fraza “si maine este o zi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.